Vi har uppdaterat vår inloggningslösning! Läs mer här.

Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

Väl fungerande tillståndsprocesser är avgörande för den gröna omställningen

Den senaste tidens uppmärksammade tillståndstvister kopplade till basindustrin, utbyggnaden av elproduktion och elnät tydliggör en oförmåga att balansera intressekonflikter med nuvarande modell. Nu krävs åtgärder för bättre fungerande och mera förutsebara tillståndsprocesser, så att den gröna omställningen kan genomföras i praktiken.

Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Ekonomisk analys
14 apr. 2023
Sakområde:

De stora industrisatsningarna som planeras runt om i Sverige har fått stor uppmärksamhet den senaste tiden. Utvecklingen drivs av den gröna omställningen innebärande att hela samhället behöver ställa om och bli fossilfritt. Att alla satsningar går att genomföra är samtidigt inte givet. Ett antal grundläggande förutsättningar behöver nämligen komma på plats – vilket Industriekonomerna tittat närmare på – som en del i ett större projekt kopplat till industriboomen. De förutsättningar vi bedömt som mest grundläggande att tillgodose är tillräckligt med fossilfri el, råvaror och kompetens.

För att hantera utmaningarna på alla dessa områden krävs väl fungerande tillståndsprocesser. Det är även något som krävs för att industrietableringarna i sig själva ska gå att realisera. Mot denna bakgrund belyser vi i denna artikel just tillståndsprocesserna – med miljötillstånden i fokus. Bland annat med utgångspunkt i en tidigare artikel i Industriekonomernas nyhetsbrev, vilken i sin tur baseras på ett arbete genomfört inom Teknikföretagen. Därutöver krävs fungerande processer även för arbetstillstånd etc. så att kompetensförsörjningen fungerar, vilket finns skäl att återkomma till.

Även EU-kommissionen har, genom nyligen presenterade förslag till förordningar om netto-nollindustrin – Net Zero Industry Act och kritiska och strategiska råmaterial – European Critical Raw Materials Act, satt fokus på tillståndsprocesser och föreslår åtgärder för att snabba på dessa, vilket vi beskriver närmare nedan.

Nu krävs sammantaget snabba åtgärder parallellt med långsiktighet för att förenkla och förkorta miljötillståndsprövningen, självklart med bibehållen hög skyddsnivå för miljön.

Betydelsen av förutsägbara regler och policystabilitet

Låt oss börja med att titta närmare på betydelsen av förutsägbara regler och policystabilitet för konkurrenskraften. I figurerna nedan framgår att förutsägbara regler och policystabilitet är helt centrala faktorer för Sveriges konkurrenskraft. Figurerna baseras på data från IMD:s World Competitiveness Report (International Institute for Management Development) respektive Tillväxtverkets rapport Företagens villkor och verklighet. Kompetens, förutsägbarhet och innovation är centrala faktorer för att attrahera investeringar.

Detta mönster är särskilt framträdande för små öppna ekonomier såsom Sverige, Nederländerna och Danmark. Givet förutsägbarhetens centrala roll för Sveriges konkurrenskraft är det oroande att en så stor andel av företagen upplever problem med just handläggningstider och regeltolkningar.

Vilka-faktorer-varderas.hogst-kopplat-till-Sveriges-attraktionskraft

Kompetens och bra samarbete mellan myndigheter är centralt

Industrin konstaterar att processerna för miljötillstånd idag ofta präglas av en mycket hög grad av osäkerhet. De måste bli mer förutsägbara, balanserade och enhetliga oavsett var i landet de hanteras. Rätt kompetens och erfarenhet hos alla aktörer som deltar i prövningen och bra samarbete mellan involverade myndigheter är nyckelfaktorer för ökad effektivitet och rimliga förutsättningar för industrin. Det är också centralt att ta vara på den stora kompetens som finns inom industrin. Det är där detaljkunskapen om processerna och möjligheten att hitta de bästa åtgärderna finns.

Nuvarande tvistebaserade system har ofta svårt att hantera målkonflikter mellan miljö-, klimat- och ekonomisk nytta vilket turerna kring Cementa, LKAB etc. visar. Antalet branscher som påverkas av osäkra tillståndsprocesser börjar bli så stort att det går att tala om ett riksomfattande systemfel. Det finns även företag som vittnar om en väl fungerande process, vilket visar att det går att genomföra processen effektivt.

Bättre tillämpning av befintliga regler en viktig del i arbetet 

Miljöbalkens tillämpning samt bristande kompetens hos flertalet av det stora antalet aktörer som är involverade i bedömningar och bristande flexibilitet såväl i bedömningar som i tillstånd är exempel på faktorer som försvårar möjligheten till en pragmatisk bedömning som väger olika typer av nytta mot varandra.

En del av problematiken förefaller sammantaget handla om hur befintligt regelverk tillämpas. Entreprenörskapsforum konstaterar i en nyligen publicerad rapport att viktiga reformer handlar om sådant som kan åstadkommas inom ramen för det existerande rättsliga ramverket. Det handlar bland annat om frågor om hur villkoren i tillstånden är utformade, hur lagtexten tolkas i enskilda fall, hur olika typer av kunskap nyttjas och sprids under processen, samt hur de involverade aktörerna samverkar med varandra.

Den tidigare tillämpade mer flexibla och konsensusbaserade modellen tjänade Sverige väl och skulle kunna ligga till grund för en mera balanserad tillståndsprövning även framöver.

EU-kommissionen bör fokusera på ramvillkor i stället för på snabbspår

Tillståndsprocesserna är, som nämndes inledningsvis, även i fokus och uppe för diskussion i och med EU-kommissionens nya förslag till förordning om netto-nollindustrin – Net Zero Industry Act och förslag till förordning om kritiska och strategiska råmaterial – European Critical Raw Materials Act.

Vi välkomnar att EU här sätter fokus på tillståndsprocesser och behovet av att de effektiviseras. Men snabbspår är inte rätt väg att gå, det som behövs är effektiva tillståndsprocesser generellt. Att politiskt peka ut vissa teknologier har sällan visat sig vara en framtidssäker lösning.

Historien har i stället visat att ramvillkor och teknikneutrala förhållningssätt är långsiktigt hållbara och skapar förutsägbarhet och bästa förutsättningar för teknikutveckling och innovation. 

Avslutningsvis – nu krävs åtgärder för bättre fungerande tillståndsprocesser

Möjligheterna med de stora industrisatsningarna som genomförs och planeras runt om i Sverige är stora. Denna gröna omställning inklusive elektrifiering av hela samhället är även helt i linje med vad politiken länge eftersträvat. Att alla satsningar går att genomföra är samtidigt inte givet. Nu krävs snabba och långsiktiga åtgärder för bättre fungerande och mera förutsebara tillståndsprocesser – så att den gröna omställningen kan genomföras i praktiken. Industrin bridrar gärna i det kommande arbetet!