Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

Sverige tappar mark i FoU-satsningar: Oroande utveckling enligt internationell jämförelse

Den svaga utvecklingen av investeringar i forskning och utveckling (FoU) gör att Sverige halkat ner till en femteplats vid en internationell jämförelse. Sverige tappar i konkurrenskraften när andra länder satsar. Teknikföretagen uttrycker oro och betonar behovet av ökade satsningar på behovsmotiverad FoU för att behålla momentum, exempelvis genom Vinnova.

Bild: Shutterstock Bild: Shutterstock

Nyhet
13 dec. 2023
Sakområde:

För den svenska teknikindustrin, som främst konkurrerar med avancerade produkter på den global marknaden, är FoU-investeringar av vital betydelse. Årligen allokeras över 110 miljarder kronor för att utveckla, testa och demonstrera nya lösningar.

Statistiska Centralbyrån (SCB) har presenterat en ny undersökning över internationella FoU-statistik som väcker förvåning. Sverige har tappat sin tidigare pallplats och befinner sig nu på en femteplats bland de mest FoU-intensiva länderna inom OECD-området. Listan toppas av högteknologiska länder som Israel, Sydkorea och USA, även Belgien har gått om Sverige. Resultaten avslöjar en oroande trend, där Sverige för andra året i rad tappar i placering.

- Utvecklingen är oroande, och vi måste hålla jämna steg med andra länder. De offentliga satsningarna i Sverige, till exempel batteriteknik och 6G, räcker inte för att bibehålla momentum. Ambitionsnivån behöver öka, annars riskerar planerade FoU-projekt att hamna utomlands, kommenterar Patrik Sandgren vid Teknikföretagens näringspolitiska avdelning.

Under 2022 minskade företagen sina svenska FoU-investeringar med 5 miljarder kronor jämfört med de planerade investeringarna. Under de senaste fem åren finns inga tydliga tecken på att de övergripande förutsättningarna att bedriva FoU i Sverige förbättrats. Dessutom genomfördes betydande nedskärningar i den senaste budgetpropositionen, särskilt på innovationsmyndigheten Vinnova, som driver viktiga strategiska program i samarbete med industrin.

Sandgren understryker Teknikföretagens tidigare påpekanden om vikten av ett gynnsamt klimat för FoU-investeringar i Sverige och betonar behovet av en nationell teknik- och innovationsstrategi.

- Vi behöver ökade offentliga satsningar och ett starkare Vinnova. Det gynnar industrin och stimulerar investeringar i FoU, avslutar Patrik Sandgren.

SCB:s undersökning kan läsas här.