Vi har uppdaterat vår inloggningslösning! Läs mer här.

Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

5 miljarder som försvann – företagen drar ner investeringar i FoU

I Sverige minskade företagen sin FoU med 5 miljarder kronor under 2022 jämfört med planerade investeringar. En signal som stämmer till oro, anser Teknikföretagen.

Foto: Edward Jenner Foto: Edward Jenner

Nyhet
26 okt. 2023
Sakområde:

Forskning och utveckling (FoU)* är centralt för industrin och består av kreativt och systematiskt arbete med syfte att hitta nya tillämpningar av ny och befintlig kunskap. Statistiska centralbyrån (SCB) följer regelbundet upp planerade och realiserade investeringar i FoU i Sverige. Under 2022 uppgick de totala utgifterna för egen FoU i Sverige till ca 203 miljarder kronor. Det är en ökning sedan 2021 med ca 3 procent mätt i fasta priser. Mätt som andel av andel av BNP motsvarade det 3,40 procent, och ligger därmed på en oförändrad nivå sedan 2021. Näringslivet står för drygt 75 procent av investeringarna.  

Ett resultat värt extra fokus rör dock ökningstakten på företagens FoU. I SCBs forskningsundersökningen år 2021 prognostiserade näringslivet sina utgifter för egen FoU. Summan av planerade satsningar under 2022 uppgick då till ett värde av ca 116 miljarder kronor. SCBs nya data visar att utfallet skiljer sig från prognosen. Under år 2022 landade den faktiskt utförda FoU:n på 111 miljarder kronor. Fem miljarder mindre än vad som prognostiserats.

− Resultaten är förvånande. Företagen är återhållsamma i sina prognoser. Det verkliga utfallet har tidigare hamnat över förväntningarna. Vi borde vara oroliga att företagen valt att lägga planerade FoU-projekt i Sverige på is. Förhoppningsvis är detta inte början på en trend, säger Patrik Sandgren vid Teknikföretagens näringspolitiska avdelning.

Teknikföretagen har tidigare påtalat vikten av att Sverige har ett gynnsamt klimat för FoU-investeringar och att det behövs en nationell teknik- och innovationsstrategi. Under de senaste fem åren finns inga tecken på att de övergripande förutsättningarna att bedriva FoU i Sverige förbättrats.

− Regeringens neddragningar på finansieringen av offentlig forskning och innovation i den senaste budgetpropositionen som slår mot Sveriges innovationsmyndighet Vinnova, är helt fel väg att gå. Sverige behöver ökade offentliga satsningar och ett starkare Vinnova. Det gynnar industrin och stimulerar investeringar i FoU, avslutar Patrik Sandgren.

*För att en aktivitet ska räknas som forskning- och utveckling (FoU) ska den karaktäriseras av nyskapande så som att generera ny kunskap samt att hitta nya tillämpningar av befintlig kunskap. Arbetet ska därtill baseras på originella koncept och utföras systematiskt. Dessutom ska resultaten ha potential att överföras och/eller reproduceras.

Läs SCB:s rapport här

Mer på Internet https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/utbildning-och-forskning/forskning/forskning-och-utveckling-i-sverige/pong/statistiknyhet/forskning-och-utveckling-i-sverige-2022/

Läs SCB:s rapport