Vi har uppdaterat vår inloggningslösning! Läs mer här.

Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

Involvera industrin i försvarets uppbyggnad!

Teknikföretagen anser att svensk industri måste involveras ännu tydligare i utbyggnaden av det svenska försvaret. Inte minst genom ökade satsningar på forskning och innovation. Detta med anledning av Försvarsberedningens förslag.

Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Nyhet
26 apr. 2024
Sakområde:

Försvarsberedningen har idag presenterat sin rapport och där föreslås att 2,6 % av BNP ska läggas på försvaret.

- Det kan låta som mycket pengar, men mer resurser behövs till totalförsvaret, konstaterar Maria Rosendahl som är näringspolitisk chef på Teknikföretagen.

Hon hänvisar till de geopolitiska spänningarna i vår omvärld och det försämrade säkerhetspolitiska läget.

För Teknikföretagen är det samtidigt helt avgörande att den svenska industrin involveras i uppbyggnaden av det svenska försvaret. Industrin har också en viktig roll i att bidra till våra allierades behov och säkerhet. Företagen har en stor förmåga och vilja att bidra i såväl det civila som det militära försvaret genom sin kompetens, flexibilitet, produktionsförmåga och innovationsförmåga.

- I det nya säkerhetspolitiska läget har tillgången till teknik blivit helt kritiskt att säkerställa, betonar Maria Rosendahl.

Forskning och utveckling har varit en basplatta för utveckling av svensk industri – både för civila och säkerhetsmässiga tillämpningar. Mätt i forskningsintensitet tillhör Sverige det absoluta toppskiktet. Svensk industri konkurrerar genom tekniskt ledarskap och innovationskraft.

För att hantera de nya förpliktelserna och parera ett ökat säkerhetspolitiskt hot ser Teknikföretagen att det krävs avsevärda framsteg i teknologisk förmåga och kapacitet. Framtida försvarssatsningar kommer att kräva spetskompetens och omfattande investeringar redan på forskningsstadiet. Idag finansierar näringslivet 70 procent av befintlig forskning och utveckling i Sverige, och är drivande i den teknikutveckling som en ökad totalförsvarskapacitet kräver.

- Om försvarsambitionen ska lyckas fodras därför ökad samverkan mellan Försvarsmakten och den svenska industrin, säger Maria Rosendahl.

Sverige har spetskompetens inom flera av de områden som beredningen lyfter fram, till exempel artificiell intelligens, kvantteknik, obemannade farkoster och autonoma system, rymdbaserade system och nya material. Ett ökat samarbete mellan civil och militär teknikutveckling måste enligt Teknikföretagen komma på plats för att Sverige snabbt ska kunna skapa förmåga.