Vi har uppdaterat vår inloggningslösning! Läs mer här.

Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

Dags att avskaffa elektronikskatten – en miljöskatt som ger negativ miljöpåverkan

2017 infördes en skatt på flamskyddsmedel i elektronik. Syftet var gott: minska kemikalier i hemmiljön. Sedan dess har kraften höjts kraftigt i flera omgångar. I en rapport som vi tagit fram tillsammans med ElektronikBranschen, TechSverige och Dataspelsbranschen visar att skatten inte fungerar alls, tvärt om har den en negativ miljöpåverkan.

Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Nyhet
25 apr. 2024
Sakområde:

Istället för att driva mot miljömålen minskar den exempelvis incitament för återbruk och tar resurser från hållbarhetsarbetet till administration av en skatt utan legitimitet. 

- Elektronikskatten är ett praktexempel på så kallad gold plating, säger Karin Aase, enhetschef Handel och Hållbarhet på Teknikföretagen. Sverige ville gå före och agera proaktivt, men gjorde inte sin due diligence och nu sitter vi här med en skatt som gör mer skada än nytta. 

För att säkra en säker och effektiv användning och hantering av kemikalier behöver vi politiker som arbetar för långsiktiga åtgärder på EU-nivå. Inte svenska politiker som tror de kan få globala elektronikföretag att ändra sina produkter genom en skatt i ett land som utgör 0,7 % av deras globala marknad. 

 

Läs mer

PDF 16.0 MB

Den ohållbara elektronikskatten 2024.pdf

Mer på Internet https://www.expressen.se/debatt/skatten-straffar-fattiga--och-skadar-miljon/

Debatt: Skatten straffar fattiga och skadar miljön