Almedalen 2024 Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

Svenska Envirotainer säkrar världens vaccinleveranser

När hela världens invånare ska vaccineras mot covid-19 står svenska Envirotainer i centrum. Företagets kylcontainrar för flygfrakt har en nyckelroll när det gäller att säkra leveranserna av de temperaturkänsliga coronavaccinen.

Foto: Envirotainer Foto: Envirotainer

Medlemsföretag
14 dec. 2020
Sakområde:

I Sollentuna strax norr om Stockholm finns Envirotainer, ett nischat teknikföretag som de flesta nog inte har hört talas om, trots dess stora betydelse i vårdsystemet och för försörjningen av temperaturkänsliga läkemedel till hela världen.

Kanske kommer detta att förändras när åtta miljarder doser av coronavaccin ska distribueras globalt under 2021. Här kommer Envirotainer och företagets drygt 6 000 kylcontainrar för flygfrakt att spela en nyckelroll.

Viktig länk i läkemedelskedjan

– Vi ser oss som en av de viktiga länkarna i läkemedelskedjan för att hela världen ska få covid-vaccinet och för att det ska kunna distribueras ut säkert så att varje person ska kunna få sin spruta, säger Otto Dyberg, Chief Information Officer på Envirotainer.

Han berättar att företaget redan har förberett sig för kraftigt ökande transportvolymer under första hälften av nästa år, när vaccinen är godkända och leveranserna från de stora tillverkarna kan börja på allvar.

– Redan under våren när vi förstod att vacciner kommer att tas fram satte vi upp logistik- och kundteam med fokus på att säkra tillgängligheten. Och tidigt i höstas började vi titta på att rampa upp produktionen av containrar för att utöka vår befintliga flotta, säger Otto Dyberg.

Två miljoner doser per dag

Envirotainer startade 1985 med en inriktning på relativt enkla kyltransporter. Men företaget nischade ganska snabbt in sig på egenutvecklade kylcontainrar för flyg, något som visat mycket framgångsrikt.

I dag är Envirotainer världsledare inom temperaturkänsliga läkemedelstransporter med flyg och intresset för företaget var mycket stort när det var ute till försäljning för två år sedan och slutligen köptes av riskkapitalbolaget Cinven.

Företaget täcker 100 länder, 300 flygplatser och 2 000 av de viktigaste transportlederna för läkemedel. Varje dag transporterar Envirotainer två miljoner doser medicin för de stora globala läkemedelsbolagens räkning.

– Vi är världens största leverantör av flygtransporter av biologiska mediciner som cancerläkemedel, vaccin, insulin och mediciner mot immunbristsjukdomar, säger Otto Dyberg.

Slipper kassera förstörd medicin

Biologiska läkemedel är ofta mycket temperaturkänsliga och måste under transporter hållas inom ett kontrollerat spann. Någon grad för varmt eller kallt kan förstöra medicinen.

– Innan vår lösning fanns tvingades man ofta kassera stora mängder läkemedel som förstörts för att kylkedjan hade brutits.

Efterfrågan på ”högvärdiga”, biologiska läkemedel ökar starkt i världen, framför allt utanför västvärlden. Eftersom de stora tillverkningshubbarna finns i Västeuropa och Nordamerika måste medicinerna ofta fraktas mellan kontinenter.

– Allt detta talar för en fortsatt ökande efterfrågan på våra lösningar, säger Otto Dyberg.

Envirotainer i korthet
  • Specialiserade på flygfrakt av temperaturkänsliga läkemedel.
  • Har runt 6 000 kylcontainrar i drift över hela världen. Täcker 100 länder, 300 flygplatser och världens 2 000 viktigaste transportleder för läkemedel.
  • Har drygt 320 anställda med huvudkontor i Sollentuna norr om Stockholm samt tillverkning och Forskning och Utveckling i angränsande Rosersberg.
  • Omsätter cirka 1,5 miljarder kronor. Mindre än 1 procent av försäljningen går till svenska kunder. 
  • Ägs av riskkapitalbolaget Cinven.
Visa mer

 


Senaste artiklarna om medlemsföretag