Almedalen 2024 Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

Svenska Qvantum riggat för grön tillväxt i Europa

När Europa ställer om från uppvärmning med fossilgas står svenska Qvantum beredda att fånga upp den stora efterfrågan på gröna värmepumpar. “Det är ett oerhört intresse för våra produkter. Just nu säljer vi i förskott, innan pumparna står på lastkajen”, säger vd:n Fredrik Rosenqvist.

Qvantums kompakta värmepump som kan installeras i lägenheter belönades i år med ett designpris på branschmässan ISH i Frankfurt. Qvantums kompakta värmepump som kan installeras i lägenheter belönades i år med ett designpris på branschmässan ISH i Frankfurt.

Medlemsföretag
07 nov. 2023
Sakområde:

Titta in i garderoben i en brittisk eller tysk lägenhet. Antagligen sitter där ett gasaggregat som värmer vatten och element i bostaden.

Detta vill Qvantum ändra på. Företaget siktar på att deras kompakta värmepump ska sitta i garderoben i stället. Eller i ett köksskåp för den delen – ett säljargument i ett trångbott Europa.

Där är efterfrågan på gröna värmepumpar mycket stark. Europa vill bli kvitt beroendet av rysk fossilgas.

Försäljningen av värmepumpar slår alla prognoser

– Riktningen är glasklar: värmepumpar ersätter gas. Vi är mitt inne i en jätteexpansion. En prognos från 2021 förutsåg att marknaden skulle dubblas till fyra miljoner enheter till 2025. Men redan i somras hade det sålts tre miljoner, säger Fredrik Rosenqvist.

Han har en bakgrund från försvars-Saab och E-on. På Saab jobbade han med att “bygga bolag baserade på innovationer från Saabs tekniska doktorer” inom enheten Saab Ventures. Även på E-on jobbade han med affärsutveckling.

– Där sprang jag på det som var på väg att hända på den europeiska värmemarknaden, ett skifte från gas till värmepumpar.

I Åstorp utanför Helsingborg bygger Qvantum en ny fabrik med en kapacitet på 50.000 värmepumpar per år. Planer finns även på en fabrik utomlands för att ha en total kapacitet på 100.000 per år.

Siktar på större installationer och lägenheter

Tillsammans med två kollegor kastade han så småningom loss från E-on och teamet köpte ett etablerat värmepumpsföretag i Limhamn utanför Malmö. Efter en bolagsaffär 2021 där grundarna köptes ut och bolaget startade om med ny ledning och ny affärsmodell var Qvantum redo för att ta sig an framtiden.

– I dag har vi en bred produktportfölj som siktar in sig på allt från privata villainstallationer som är vanliga i Sverige, till större installationer och till lägenhetsmarknaden som är starkt växande i Europa, säger Fredrik Rosenqvist.

Tagit halv miljard i riskkapital

Det är just det senare segmentet – möjligheten att ta del av omställningen från gas till fossilfri värme i stora lägenhetsbestånd i Europa – som fått tongivande investerare med på tåget och som givit skjuts åt Qvantums expansion. I början av 2023 säkrade Qvantum nästan en halv miljard i riskkapital från bland andra Ikea-, H&M- och Wallenbergsfären. I september blev det klart att Qvantum köper Electrolux fabrik i Ungern för att bygga om den för tillverkning av värmepumpar.

– Och just nu genomför vi de sista förberedelserna för att dra igång vår nya fabrik i Åstorp utanför Helsingborg med en kapacitet på 50.000 värmepumpar per år.

För ett företag som växt från sex till 100 anställda på två var det mer eller mindre självklart att gå med i Teknikföretagen, enligt Fredrik Rosenqvist.

– För oss är det jätteviktigt att vara en ansvarstagande och professionell arbetsgivare. Det blir vi genom att vara med i Teknikföretagen. Dessutom får vi stöd kring arbetsmarknadsfrågor, förhandlingar och rättigheter.

 

Qvantum i korthet

  • Grundat 1993 som en mindre tillverkare i Limhamn i Malmö. Nystart och industriell uppskalning med ny ledning 2021.
  • Antal anställda: runt 100 men har planer på att växa till en av de största värmepumpstillverkarna i Europa.
  • Huvudkontor i Åstorp utanför Helsingborg. Produktion i Limhamn, Åstorp (ny anläggning) och Nyiregyhaza i Ungern (nyligen köpt från Electrolux). Säljkontor i Sverige, Storbritannien, Holland och Tyskland.
  • Produkter: värmepumpar för fastigheter, lägenheter och villor.