Almedalen 2024 Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

Fångar växande marknad för hållbar fiskodling

Med hjälp av sin vattenreningsteknik siktar Malmöbaserade NP Innovation på den växande internationella marknaden för hållbar fiskodling.

NP Innovation tillverkar vattenreningssteg för landbaserad fiskodling. NP Innovation tillverkar vattenreningssteg för landbaserad fiskodling.

Medlemsföretag
12 mars 2024
Sakområde:

I framtiden kommer vi att äta mer fisk. Mycket mer fisk. Och odlad.

Akvakultur (odling av fisk, skaldjur och alger) är globalt sett ett av de snabbast växande livsmedelsområdena och spelar enligt FN en viktig roll för världens framtida matförsörjning. Snart beräknas 70 procent av den fisk vi äter komma från fiskodlingar. 

Mitt i denna utveckling befinner sig NP Innovation. Det Malmöbaserade företaget tillverkar vattenreningsutrustning för fiskodlingar och siktar nu på fortsatt tillväxt.

– Innovation ligger oss varmt om hjärtat. Vi brinner för att utveckla och skapa de bästa möjliga förutsättningarna för hållbar landbaserad fiskodling, säger vd:n Michael Bäärnhielm.

Hittills har NP Innovation hittat sina flesta kunder i Norge, USA, Island, Färöarna och Medelhavsregionen. Framöver ser företaget en ökad försäljning både till Asien, Mellanöstern och Sydamerika.

Bidrar till hållbar fiskodling

NP Innovations produkter handlar om att på olika sätt rena vattnet i fiskodlingsprocessen. Företaget erbjuder filter för att ta bort partiklar i form av foderrester och avföring samt andra avfallsprodukter som ammoniak och koldioxid.

– Våra lösningar bidrar till akvakulturer som är hållbara för alla – för människa, planet och inte minst fiskarna, säger han.

Fiskodling har ibland kritiserats av miljöskäl för att den kan leda till övergödning i vissa vattenmiljöer. Det är en anledningarna till att intresset ökar för slutna landbaserade akvakultursystem enligt Michael Bäärnhielm

– Då kan slammet tas tillvara som gödsel för grödor eller för att producera biogas.

Men det finns fler drivkrafter för landbaserad fiskodling enligt honom.

– Nu tittar industrin oerhört mycket på att minska transporterna. Trenden går mot att man bygger anläggningarna allt närmare konsumtionen så att det går att odla lokalt och landbaserat hela vägen från ägg till att fisken uppnår slaktvikt.

Största marknaderna finns utanför Sverige

I Sverige är fiskodling en ganska liten bransch. Annat är det med Norge som är världens största laxexportör med 50 procent av världsmarknaden. En annan stor exportör av lax är Chile som står för 25 procent av den globala produktionen.

Enligt Michael Bäärnhielm är intresset nu stort i många länder för att investera i akvakultur.

– Även om investeringarna i en anläggning kan handla om flera miljarder går det snabbt att räkna hem vinsterna.

De ljusa marknadsutsikterna färgar av sig på NP Innovation som ser med tillförsiktigt på framtiden. Det främsta skälet till att företaget nyligen gick med i Teknikföretagen handlar om att skapa goda förutsättningar för att kunna växa.

– Vi växer ganska kraftigt nu och det känns bra att ha en arbetsgivarpart att prata med. Tillsammans med Teknikföretagen vill vi bygga vidare på den fantastiska företagskultur vi redan har för att kunna växa på ett schyst sätt och ta vara på de kompetenser som finns i bolaget, säger Michael Bäärnhielm.

 

NP Innovation i korthet

  • Produkter: vattenreningsteknik för landbaserad akvakultur (fiskodling).
  • Grundat 2012 men har rötter från ett annat vattenreningsföretag som grundaren Nils-Åke Persson drev på 1980-talet.
  • Antal anställda: just nu 18 medarbetare men har behov av att nyanställa under 2024 och 2025.
  • Huvudkontoret finns i Malmö där också viss produktion sker. Resten av komponenterna legotillverkas bland annat i Eslöv och Klippan.
  • Ägare: majoritetsägare är ett norskt investmentföretag inom akvakultur. Delägare är också Nils-Åke Persson samt personalen.