Kontakta oss Kurser och seminarier Webbshop Avtal 2023 In English
Medlemsföretag 11 sep. 2020

Småländska techföretaget utmanar jättarna inom medicinteknik

Coronakrisen blev det definitiva genombrottet för techbolaget Solutions for tomorrow från lilla småländska Väckelsång. Pandemin har skapat en enorm efterfrågan på företagets mobila röntgenapparat och omsättningen har fyrdubblats jämfört med förra året.

– Vår vision är att ta röntgen till patienten, var den än befinner sig. Alltså inte bara till sjukhus utan också till vårdcentraler och ute i fält vid katastrofer eller vid pandemier som nu, säger Mattias Guldstrand, vd och en av tre grundare till Solutions for tomorrow.

När coronakrisen slog till gällde det att till varje pris undvika att få in smittan in på vårdavdelningar. Nu visade sig Solutions for tomorrows vision om mobil röntgen passa särskilt bra, och efterfrågan på företagets egenutvecklade och lokalt tillverkade apparat M1 gick i taket.

Rampade upp produktionen från en till fem

Från att ha producerat en enhet i veckan kunde företaget anställa nya medarbetare och rampa upp produktionen till fem i veckan. Länder som var mest utsatta, som Spanien och Italien, hade högst prio.

– Vi fick på tag montörer som blivit permitterade och vi hade redan bokat en ny lokal som vi tänkt flytta till men nu fick använda tillsammans med vår befintliga lokal, säger Mattias Guldstrand.

På några månader växte företaget från 13 anställda till ett 30-tal, och den prognosticerade årsomsättningen uppnåddes redan före halvårsskiftet.

Utmanar jättarna inom medicinteknik

Solutions for tomorrow är något så ovanligt som ett litet högteknologiskt startupföretag mitt i småländsk glesbygd – i en bransch som domineras av tre-fyra internationella jätteföretag.

– Det var jättesvårt att få de första affärerna men nu har vi passerat stadiet när kunderna frågar ’Och vilka är ni?’, säger Mattias Guldstrand.

– En av utmaningarna framåt är rekrytering; montörer är ganska lätt att hitta men det är svårare med ingenjörer. Jag hoppas dock att vi kan attrahera återvändare, folk som inser hur härligt att det kan vara att bo på landet, och hur mycket boende man får för pengarna.

Ni har varit medlemmar i Teknikföretagen nästan från starten av företaget – vilken nytta tycker ni att ni får av medlemskapet?

– Det var helt rätt beslut att gå med – jag är väldigt glad för det. Vi fick möjlighet till kollektivavtal och att sköta allt enligt regelboken. Genom åren har vi också fått fantastiskt stöd i alla arbetsgivarfrågor som kommer upp.

Solutions for tomorrow
  • Startade 2012 och ägnade första åren åt innovation och utveckling, med stöd från bland andra Almi Invest och Entreprenör Invest som ägs av familjen Kamprads stiftelse.
  • Huvudkontoret och tillverkningen ligger i Väckelsång med runt 1000 invånare.
  • Har utvecklat den mobila röntgenapparaten M1 och en egen batterilösning som enligt företaget är mycket snabbladdat och har lång drifttid.
  • Finns nu i 25 länder, främst i norra Europa.