Vi har uppdaterat vår inloggningslösning! Läs mer här.

Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

Fortsatt svagt i Europa - USA håller ännu emot

December innebar en stor negativ överraskning för den svenska detaljhandeln. Volymen föll med 1,1 procent jämfört med december 2017 och med 1,4 procent jämfört med november (säsongsrensat).


Ekonomisk analys
25 jan. 2019
Sakområde:

Månadsvariationerna i detaljhandeln är betydande, men utfallet för årets sista tre månader innebar ett fall med 0,5 procent jämfört med perioden augusti-november.

sverige-svag-avslutning.png

Det är uppenbart att hushållen blivit betydligt mer försiktiga, det var framförallt sällanköpshandeln, dvs elektronik, vitvaror, etc., som drabbades av kraftiga fall i december. Sannolikt speglar detta delvis en allmän tveksamhet till dyra inköp men den betydande avmattningen i bostadsmarknaden hade säkert också ett finger med i spelet. En rimlig tolkning är att kombinationen av frågetecken kring bostadsmarknaden, förväntningar om stigande räntor, börsturbulens och möjligen även en allmänt osäkrare omvärld, fick hushållen att hålla hårt i plånboken under 2018.

Även om produktionsdata antyder en viss återhämtning tyder mycket alltså på en relativt svag avslutning på året för svensk ekonomi, efter ett överraskande svagt tredje kvartal. Data från övriga Europa signalerar dessutom att 2019 inleddes svagt. Diverse konjunkturbarometrar tyder på att Tyskland till och med kan ha glidit in i teknisk recession – två kvartal i rad med fallande BNP – under slutet av 2018.

Även om träffsäkerheten i indikatorerna inte är den bästa och man måste ta enskilda månadsnoteringar med en rejäl skopa salt, kan man inte komma ifrån att raset för stämningsläget inom tysk tillverkningsindustri har varit dramatiskt. Inköpschefsindex har fallit sedan toppen i januari 2018 från 63 till 50 och liknande ras kan noteras även för den tyska Ifo-barometern. Extra oroande är att den framåtblickande indikatorn rasat med hela 15 enheter sedan toppen i november 2017, till 94 i januari 2018. 

tyskland-dramatiskt-ras-i-stamnningslaget.png

Ingenting tyder alltså på att den avmattning i Europa som tilltog under loppet av 2018 var tillfällig. Vi måste räkna med att 2019 blir ett mycket svagt ekonomiskt år på vår sida av Atlanten.

Än så länge håller dock USA:s ekonomi emot, trots motvind i form av statsfinansiellt ställningskrig och handelskonflikten med Kina, etc. Preliminära inköpschefsindex för tillverkningsindustrin studsade till och med upp rejält i januari. Det mest sannolika är dock att också USA kommer att tappa farten under 2019 i takt med att effekterna av förra årets skattesänkningar klingar av och den globala avmattningen gör sig påmind.

usa-haller-emot.png