teknikforetagen.se väntas ligga nere måndag 29 april 08:30-09:00 pga en planerad uppdatering.

Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

Epishine först i världen med metallfria organiska solceller

Teknikföretagen har fått en ny hållbar medlem. Genom en teknik som kan liknas vid ett tidningstryckeris producerar Epishine världens första metallfria organiska solcell.

Foto: Crelle Foto: Crelle

Medlemsföretag
27 dec. 2017
Sakområde:

Epishine är ett av de yngsta bolagen på årets 33-lista och var dessutom finalist i pitchtävlingen DI Startup tour. Startupen i Linköping har utvecklat en banbrytande tryckteknik för helt organiska solceller. Medan en traditionell kiselsolcells energiåterbetalningstid är mellan ett och fyra år lång kommer Epishines att vara endast tio dagar.

Epishine föddes ur forskning

Utbudet av organisk solenergi är fortfarande begränsat trots att svensk forskning är långt gången. Forskare från Linköpings universitet gick därför samman med entreprenörer för att skapa ett kunderbjudande. För ett och ett halvt år sedan bildade de Epishine – en startup för världens mest skalbara, resurseffektiva och prisvärda solcell.

– Vi har utvecklat en helt fascinerande teknik som gör något meningsfullt för planeten och människan, säger Epishines VD Mattias Josephson.

Helt organisk solenergi

De organiska solcellerna trycks på återvinningsbar PET-plast – och själva solcellen är lika tunn som några tusendelar av ett hårstrå. Produktionsprocessen kan jämföras med trycktekniken för en dagstidning och under 2019 ska solcellerna finnas tillgängliga att köpa. Till en början främst för att ersätta batterier i mindre produkter i hemmet.

– Vi jobbar med världens resurseffektivaste solcell. Vi behövs, tillsammans med ytterligare ett antal alternativ, för att hantera det växande energibehovet i världen, säger Mattias Josephson.

I dag har Epishine en tryckerianläggning vid Printed Electronics Lab i Norrköping med en kapacitet på cirka 20 000 kvadratmeter solceller per år. Planen framöver är en anläggning med en solcellsproduktion på 500 megawatt per månad – motsvarande en kärnkraftsreaktor.

Solceller gör skillnad

Gemensamt för Epishines tio medarbetare är att de vill göra skillnad. Målet är att erbjuda världens mest resurseffektiva solcell till marknadens bästa pris som med produktionsprocessens skalbarhet kan nå hela världen. Solcellsfilmen som Epishine trycker är dessutom tålig nog att släppas med fallskärm från ett flygplan – för att göra nytta där den verkligen behövs.

– Grundfilosofin är att vi vill jobba med forskningsresultat som gör nytta. Förutom klimat- och miljönyttan är vår teknik välståndsskapande och kan göra skillnad både ur ett fattigdoms- och jämlikhetsperspektiv, säger Mattias Josephson.

Epishine månar även om sina medarbetare och därför blev bolaget nyligen medlem i Teknikföretagen.

– Vi har börjat anställa folk och vill ta hand om dem på ett bra sätt. Medlemskapet erbjuder en bra kombination av det kollektivavtal och arbetsgivarstöd som vi behöver.

Det här är Epishine

  • Linköpingsbaserad startup som tillverkar organisk solenergi av återanvändningsbara petflaskor.
  • Visionen är att erbjuda världens mest skalbara, resurseffektiva och prisvärda solcell med en produktionsprocess som är skalbar för att göra skillnad i världen.
  • Planen är att under 2019 lansera första produkten – i form av mindre moduler för att ersätta batterier i sensorer och andra strömsnåla uppkopplade prylar.
  • Epishine finansieras genom anslag från bland annat Energimyndigheten och gör just nu sin första emission för att ta in kapital.

epishine_startuptour.jpg