Almedalen 2024 Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

Teknikföretagen i Almedalen

Snart befinner vi oss på politikerveckan i Almedalen. Teknikföretagen arrangerar seminarier inom energi, framtidens arbetsmarknad, dual-use, kompetensförsörjning och AI i Techarenans imponerande glastält på Strandvägen 4. Vi ses där!


Våra seminarier i Almedalen 2024

Duell om framtidens arbetsmarknad

Höger möter vänster i en duell om framtidens arbetsmarknad. Under seminariet utforskar vi vilka faktorer som formar framtidens arbetsmarknad och debatterar vilka förändringar och åtgärder som behöver genomföras. I duellen möts Tove Lifvendahl, politisk redaktör på Svenska Dagbladet, och Anders Lindberg, politisk chefredaktör på Aftonbladet, för att diskutera hur utmaningarna ser ut och vad de tycker behöver göras för att vi ska uppnå en väl fungerande och stark arbetsmarknad.

Läs mer om seminariet

En ny gymnasieskola – från blankt papper

Hur skulle gymnasieskolan utformas om vi gjorde om den från grunden? I dag är teoretiska och praktiska inriktningar åtskilda, utbudet bestäms av vad elever tycker är populärt och inslagen av STEM-ämnen är få. Samtidigt råder brist på den kompetens efterfrågas av arbetsmarknaden.

Läs mer här

Sveriges teknikövertag – kombinera civil spetsteknik med starkt försvar

Kraftfulla satsningar på forskning och innovation behövs för att Sverige och Europa ska hänga med i teknikutvecklingsracet. Hur kan kommande forsknings- och innovationsproposition bidra till konkurrenskraft, omställning och försvarsförmåga?

Läs mer här

Industrin är redo att investera i kärnkraft

Svenska industrijättar i bred uppslutning står nu redo att lägga pengarna på bordet – men då krävs också politisk enighet om att detta är vägen framåt för Sverige och det svenska elsystemet. Det krävs ett politiskt handslag mellan regeringen och det ledande oppositionspartiet som handlar om att säkra elförsörjningen och industrins konkurrenskraft med hjälp av alla fossilfria energislag. Om politiken är redo för en långsiktig färdplan för elsystemet är industrin beredd att investera i kärnkraft.

Läs mer här

AI och Sveriges digitala framtid

Användningen av AI och behoven och förväntningarna på digitaliseringen ökar ständigt. 5G-nätet är starkt i Sverige, men användningen av tidigare teknikgenerationer som 3G och 4G är större såväl näringslivet som offentlig sektor. Inställningen är avvaktande till satsningar på högpresterande datorer och datacenters, samt ifrågasättanden mot ifall AI verkligen skapar nytta. Det begränsar Sverige ska kunna ta tillvara digitaliseringens möjligheter. Hur kan vi lösa detta?

Läs mer här

 

Program

Vi arrangerar fem egna seminarer under Almedalsveckan och deltar även på flera andra seminarier under hela veckan. 

Tisdag 25 juni

Näringslivet i totalförsvaret – hur bygger vi beredskap och skapar motståndskraft?

50 gigawatt i kö till elnätet – hur kan vi möta elbehovet med solens fulla kraft?

Onsdag 26 juni

Duell om framtidens arbetsmarknad

En ny gymnasieskola – från blankt papper

Sveriges teknikövertag – kombinera civil spetsteknik med starkt försvar

Teknikföretagens mingel - Världspremiär för tekniksveriges kampsång!

Torsdag 27 juni

Industrin är redo att investera i kärnkraft

AI och Sveriges digitala framtid

Fredag 28 juni

Hur ser framtidsutsikterna ut för svensk ekonomi?

 

Vi är på plats i Almedalen

Träffa oss där!

 

Kontaktperson

 

Foto header: Techarenan