Almedalen 2024 Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

Industrin är redo att investera i kärnkraft

Om Sverige fortsatt ska vara en konkurrenskraftig industrination i framkant, som driver klimatomställningen, krävs det ett välfungerande elsystem på kort och lång sikt. Givet att politiken är villig att dela risk och staka ut en långsiktig färdplan är industrin redo att investera i kärnkraft.

Foto: Adobe Stock Foto: Adobe Stock

Nyhet
07 juni 2024
Sakområde:
Men det räcker inte med kärnkraft, alla fossilfria kraftslag kommer att behövas samt investeringar i lagringsmöjligheter, flexibilitetslösningar och energieffektiviseringar. För att förbli en konkurrenskraftig industrination behöver tillgången till el att minst dubbleras under de kommande tjugo åren och då krävs mer av alla fossilfria energislag, inklusive kärnkraft. Så långt är de flesta överens, men nu är det dags att gå från ord till handling.
 
Svenska industrijättar står nu redo att lägga pengarna på bordet för ny kärnkraft – men då krävs också att politiken är villig att dela risk och bidra till finansieringen. Men kärnkraft är ingen quick fix och behovet finns här och nu – hur säkrar vi ett stabilt elsystem på både kort och lång sikt?
 
Medverkande:
Tom Erixon, vd, Alfa Laval
Ebba Busch, Energi- och näringsminister, Regeringskansliet (KD)
Tobias Hansson, vd, Hitachi Energy Sweden
Anna Borg, vd, Vattenfall
Pia Sandvik, vd, Teknikföretagen
Maria Rosendahl, näringspolitisk chef, Teknikföretagen
 
Tid och plats:
27 juni kl. 13:00 - 13:40
Techarenan, Strandvägen 4

Teknikföretagen i Almedalen

Se hela programmet