Almedalen 2024 Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

Gamingstudion utmanar jättarna med schysta arbetsvillkor

Konkurrensen om arbetskraft i den snabbrörliga datorspelsindustrin är stenhård. Nystartade gamingstudion To The Sky satsar på trygghet och schysta arbetsvillkor för att utmana de etablerade jättarna.

Foto: To The Sky Foto: To The Sky

Medlemsföretag
13 sep. 2023
Sakområde:

När den stora internationella spelutvecklaren Electronic Arts la ner sin studio Ghost Games i Göteborg och flyttade utvecklingen av det storsäljande spelet Need For Speed till London hamnade Jugo Mirkovic i ett helt nytt läge.

Att hitta jobb var inget problem i en het bransch men skulle han satsa på jobb hos en etablerad studio i Stockholm? Eller skulle han, en nybliven småbarnspappa, stanna kvar i Göteborg och försöka bygga något eget tillsammans med gamla kollegor från Ghost Games?

Det blev det senare. Och det blev en studio med en egen prägel.

– I vår bransch är det vanligt att folk jobbar enormt hårt med sitt projekt och sedan har bränt ut sig till lanseringen. Sedan byter man arbetsplats. Vi ville i stället bygga något kvalitativt, långsiktigt och hållbart för dem som jobbar här, säger han.

Utmaning att hitta rätt kompetens

Efter att ha sökt finansiering hos riskkapitalbolag fick Jugo och hans medgrundare napp hos Thunderful Group, ett gamingbolag som utvecklar och distribuerar spel för dator och spelkonsoler. Thunderful Group har för övrigt rötter i Bergsala, det lilla Kungsbackaföretaget som lyckades kapa åt sig distributionsrätten till Nintendo på 1980-talet.

– Thunderful Group köpte in sig i vår studio och står nu för finansieringen av vårt första spel. Vi startade 2021 och planen är att släppa spelet i slutet av 2024, säger Jugo.

I dag består To The Sky av 17 anställda men mer resurser behövs. En av studions stora utmaningar är att hitta rätt kompetens.

– Även om vi som jobbar här har mycket erfarenhet från gamingsindustrin har vi ännu ingen historik som bolag. Det gör att det kan vara svårt att hitta erfarna personer som vågar ta steget till ett oprövat företag.

Satsar på en trygg arbetsmiljö

Studions svar på den utmaningen är att satsa på de mjuka värdena – på bra lokaler, bra löner och en schyst arbetskultur. Och på att behålla talangen som redan finns i bolaget.

– Det har funkat bra hittills. I dagsläget har vi noll omsättning på personalen säger Jugo.

I linje med viljan att satsa på arbetsvillkoren gick To The Sky nyligen med i Teknikföretagen.

– Vi tycker att Teknikföretagen tillför trygghet och att man värnar både om de anställda och om bolaget. För trygghet är vårt sätt att konkurrera med de stora bolagen, en trygg arbetsmiljö både familje- och karriärmässigt men också när det gäller löner och pensioner.

 

To The Sky i korthet

  • Oberoende studio som utvecklar spel för PC och konsoler.
  • Startade 2021. Har i dag 17 anställda.
  • Ingår i Thunderful Group som har rötter i Bergsala som introducerade Nintendo på den svenska marknaden.
  • Släpper sin första speltitel – ännu hemlig – i slutet av 2024.