Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English
Verktyg för skolan

Vi behöver fler unga som väljer att utbilda sig inom teknik för att säkra den framtida kompetensen för teknikföretag. Teknikföretagen arbetar med olika typer av initiativ för att främja teknikintresset bland unga och få fler att välja en teknikutbildning på gymnasiet och högskolan.

Teknikföretagen 125 år

Till dig som lärare eller fritidspedagog

125-år av teknisk utveckling hade inte varit möjlig utan generationer av drivna problemlösare. För dig som jobbar i skolan och bidrar till nya generationer av teknikfantaster har vi tagit fram ett antal verktyg för att inspirera till en rolig och inkluderande teknik- och matematikundervisning.

Miljö- och klimatfrågor har fått ett tydligt ökande intresse bland unga under de senaste 20 åren. Denna utveckling påbörjades alltså långt innan Greta Thunberg blev ett världskänt namn. För att lösa klimatutmaningen behöver vi agera på många plan. Vi behöver alla som individer fundera över hur vi äter, konsumerar och transporterar oss. Men vi tror också att alla har att vinna på att stärka kopplingen mellan hållbarhet och teknik. Här finns framtidens jobb för dem som vill utveckla hållbara lösningar och produkter.

Hack the World är Teknikföretagens samlade initiativ för unga med syfte att bredda bilden av teknik. ”Hacking” innebär att lösa problem på ett nytt och oväntat sätt, och med Hack the World vill vi visa att teknik kan vara just det verktyg som unga behöver för att skapa den värld de vill leva i imorgon.

Läs mer om alla våra initiativ för unga på hacktheworld.se.

Verktyg att använda i undervisningen:


teknikboken.png

Teknikboken - 10 lektioner i att förändra världen

Målgrupp: Högstadiet
Tema: Teknik 

Med utgångspunkt i engagerande samhällsproblem presenteras 10 lektioner som visar hur teknik kan bidra till en bättre värld. Syftet är att stötta och inspirera tekniklärare i arbetet med att göra teknikundervisningen mer samhällsrelevant och visa upp en varierad bild av teknik. Boken innehåller porträtt av inspirerande personer inom teknikyrken och lektionerna kopplar till de mål som finns i läroplanen för åk 7-9.

Boken är framtagen ihop med Ulrika Sultan som är tekniklärare i grunden och forskar på flickors teknikintresse och hur de kan behålla det upp i vuxen ålder.

hacktheworld.se finns boken att beställa i tryckt form (gratis för lärare) eller laddas ner som PDF.

Mer på Internet https://www.hacktheworld.se/#Teknikboken

Ladda ner Teknikboken - 10 lektioner i att förändra världen

 

coronakapitel-teknikboken.png

Nytt kapitel med koppling till Corona-krisen!

Vilka krav ställs på ett samhälle i kris och hur hänger områden som informationsteknik och källkritik ihop med Coronakrisen? En effekt av pandemin är att det ställs helt nya krav på vårt sätt att sprida information och kommunicera med varandra. Specialkapitlet är liksom boken Teknik –10 lektioner i att förändra världen framtaget i samarbete med Ulrika Sultan och är anpassat för att passa distansundervisning.

Mer på Internet https://www.hacktheworld.se/#Teknikboken

Ladda ner kapitlet

 

 

vi-raknar-pa-det.png

Vi räknar på det!

Målgrupp: Högstadiet
Tema: Matematik

Många unga saknar ett matematiskt självförtroende och vågar därför inte välja en teknisk utbildning. Detta är något som vi vill ändra på. Genom humordrivna filmer som illustrerar vardagsproblem unga stöter på är syftet att avdramatisera matematikämnet bland högstadieelever.

Tillsammans med programledaren och influencern Hanapee (Hanna Persson) och matteläraren Elin Gawell räknar vi ut svaren på vardagliga problem som ”ska jag klippa lugg?” eller ”när kommer jag över mitt ex?”. Innehållet kopplar till de mål som finns i läroplanen för åk 7-9.

Mer på Internet https://www.hacktheworld.se/#VRPD

Se webbserien på Hack the Worlds hemsida

 

 

htw-play.png

HTW Play

Målgrupp: Fritids, Lågstadiet och Mellanstadiet
Tema: Teknik

Hack The World Play Play samlar rörligt material för lärare och fritidspedagoger. Här finns både inspiration och material som är redo att användas i undervisning. Alla filmer på Hack The World Play handlar om teknik på något sätt. Innehållet på sajten är bedömt och utvalt enligt kriterier som satts upp av Teknikföretagen. Målet är att göra det lättare att hitta högkvalitativt och kostnadsfritt rörligt material från trovärdiga och seriösa aktörer.

Mer på Internet https://play.hacktheworld.se/

Besök HTW Play

 

 

foretagskallan.jpg

Svensk teknikutveckling under 125 år

Målgrupp: Gymnasiet
Tema: Blandat. Se varje artikel. 

Företagskällan, som är en sajt med lektionsmaterial och lektionsförslag för gymnasiet och grundskolans senare år, har vi tillsammans med Centrum för Näringslivshistoria tagit fram artiklar med koppling till industri- och teknikhistoria.

Hjälpmedel är i dag både en självklarhet och en rättighet för personer med funktionsnedsättning och något som skapar en självständighet i vardagslivet. Men så har det inte alltid sett ut.

Bland artiklarna finns bland annat spännande läsning om Aina Wifalk som hade en lång karriär inom vård och hjälpmedel bakom sig när hon ritade modellen till rollatorn, som har gett ett stort antal människor med gångsvårigheter nya möjligheter till frihet och livskvalitet. 1978 stod prototypen färdig och rollatorn kunde börja produceras tre år senare. Något patent togs aldrig, meningen var att så många som möjligt skulle ha möjlighet att använda den.

Mer på Internet https://www.foretagskallan.se/

Besök Företagskällan.se

Teknikföretagen 125 år

Mer på Teknikföretagen /Teknikföretagen 125 år/

Tillbaka till kampanjsidan