Miljö- och klimatfrågor har fått ett tydligt ökande intresse bland unga under de senaste 20 åren. Denna utveckling påbörjades alltså långt innan Greta Thunberg blev ett världskänt namn. För att lösa klimatutmaningen behöver vi agera på många plan. Vi behöver alla som individer fundera över hur vi äter, konsumerar och transporterar oss. Men vi tror också att alla har att vinna på att stärka kopplingen mellan hållbarhet och teknik. Här finns framtidens jobb för dem som vill utveckla hållbara lösningar och produkter.
Hack the World är Teknikföretagens samlade initiativ för unga med syfte att bredda bilden av teknik. ”Hacking” innebär att lösa problem på ett nytt och oväntat sätt, och med Hack the World vill vi visa att teknik kan vara just det verktyg som unga behöver för att skapa den värld de vill leva i imorgon.
Läs mer om alla våra initiativ för unga på hacktheworld.se.
Verktyg att använda i undervisningen:
Teknikboken - 10 lektioner i att förändra världen
Målgrupp: Högstadiet
Tema: Teknik
Med utgångspunkt i engagerande samhällsproblem presenteras 10 lektioner som visar hur teknik kan bidra till en bättre värld. Syftet är att stötta och inspirera tekniklärare i arbetet med att göra teknikundervisningen mer samhällsrelevant och visa upp en varierad bild av teknik. Boken innehåller porträtt av inspirerande personer inom teknikyrken och lektionerna kopplar till de mål som finns i läroplanen för åk 7-9.
Boken är framtagen ihop med Ulrika Sultan som är tekniklärare i grunden och forskar på flickors teknikintresse och hur de kan behålla det upp i vuxen ålder.
På hacktheworld.se finns boken att beställa i tryckt form (gratis för lärare) eller laddas ner som PDF.
Ladda ner Teknikboken - 10 lektioner i att förändra världen
Nytt kapitel med koppling till Corona-krisen!
Vilka krav ställs på ett samhälle i kris och hur hänger områden som informationsteknik och källkritik ihop med Coronakrisen? En effekt av pandemin är att det ställs helt nya krav på vårt sätt att sprida information och kommunicera med varandra. Specialkapitlet är liksom boken Teknik –10 lektioner i att förändra världen framtaget i samarbete med Ulrika Sultan och är anpassat för att passa distansundervisning.
Ladda ner kapitlet
Vi räknar på det!
Målgrupp: Högstadiet
Tema: Matematik
Många unga saknar ett matematiskt självförtroende och vågar därför inte välja en teknisk utbildning. Detta är något som vi vill ändra på. Genom humordrivna filmer som illustrerar vardagsproblem unga stöter på är syftet att avdramatisera matematikämnet bland högstadieelever.
Tillsammans med programledaren och influencern Hanapee (Hanna Persson) och matteläraren Elin Gawell räknar vi ut svaren på vardagliga problem som ”ska jag klippa lugg?” eller ”när kommer jag över mitt ex?”. Innehållet kopplar till de mål som finns i läroplanen för åk 7-9.
Se webbserien på Hack the Worlds hemsida
HTW Play
Målgrupp: Fritids, Lågstadiet och Mellanstadiet
Tema: Teknik
Hack The World Play Play samlar rörligt material för lärare och fritidspedagoger. Här finns både inspiration och material som är redo att användas i undervisning. Alla filmer på Hack The World Play handlar om teknik på något sätt. Innehållet på sajten är bedömt och utvalt enligt kriterier som satts upp av Teknikföretagen. Målet är att göra det lättare att hitta högkvalitativt och kostnadsfritt rörligt material från trovärdiga och seriösa aktörer.
Besök HTW Play
Svensk teknikutveckling under 125 år
Målgrupp: Gymnasiet
Tema: Blandat. Se varje artikel.
På Företagskällan, som är en sajt med lektionsmaterial och lektionsförslag för gymnasiet och grundskolans senare år, har vi tillsammans med Centrum för Näringslivshistoria tagit fram artiklar med koppling till industri- och teknikhistoria.
Hjälpmedel är i dag både en självklarhet och en rättighet för personer med funktionsnedsättning och något som skapar en självständighet i vardagslivet. Men så har det inte alltid sett ut.
Bland artiklarna finns bland annat spännande läsning om Aina Wifalk som hade en lång karriär inom vård och hjälpmedel bakom sig när hon ritade modellen till rollatorn, som har gett ett stort antal människor med gångsvårigheter nya möjligheter till frihet och livskvalitet. 1978 stod prototypen färdig och rollatorn kunde börja produceras tre år senare. Något patent togs aldrig, meningen var att så många som möjligt skulle ha möjlighet att använda den.