Vi har uppdaterat vår inloggningslösning! Läs mer här.

Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

Teknik och grön omställning återigen vinnare när antalet utbildningsplatser ökar

Det första spadtaget är taget för en historisk utbyggnad av yrkeshögskolan. I december beslutade riksdagen att anslaget till yrkeshögskoleutbildningar skulle öka med 15 procent på tre år. Den utbyggnad som nu inleds innebär att det inom några år kommer finnas 100 000 studerande på landets yrkeshögskolor.

Foto: Bredda bilden / Maja Brand Foto: Bredda bilden / Maja Brand

Nyhet
12 jan. 2024
Sakområde:

Teknikföretagen har tidigare ställt sig positiva till utbyggnaden och varit pådrivande för att expansionen ska ske.

– Yrkeshögskolekompetens är en av de mest efterfrågade kompetensnivåerna bland våra medlemsföretag, vilket gör yrkeshögskolan central för industrins kompetensförsörjning. Nio av tio får jobb efter en yrkeshögskoleutbildning, säger Mats Andersson, näringspolitisk expert på Teknikföretagen.

När nu Myndigheten för yrkeshögskolan presenterar vilka ansökningar om att bedriva YH-utbildning som beviljats och hur det framtida utbudet av utbildningar ser ut kan Teknikföretagen glädjande nog konstatera att ökningen av utbildningsplatser framför allt främjar ny-industrialiseringen, digitaliseringen och den gröna omställningen; det vill säga de områden där vi anser att utbildningsplatserna behövs som mest.

– Av totalt 477 beviljade utbildningar är 124 inom utbildningsområdet Teknik och tillverkning. Det blir bland annat fler utbildningsplatser inom underhållsteknik, CNC-teknik, driftteknik och processtekniker. Dessutom har två helt nya utbildningar inom batterielektriska system och batteritillverkning tillkommit, konstaterar Mats Andersson.

Samtidigt som Mats Andersson är positiv till fler utbildningsplatser, ser han en stor utmaning med expansionen. För de industrirelevanta utbildningarna har det nämligen varit en utmaning att utbildningarna inte attraherar tillräckligt många sökande. Detta har inneburit att åtgärder kring fler utbildningsplatser inte per automatik betytt att fler väljer att utbilda sig.  

– Vi från bransch och företag har nu ett stort ansvar för att expansionen i realiteten ska leda till fler utbildade snarare än fler tomma platser. Idag behövs det betydligt fler företag som engagerar sig i utbildningarnas ledningsgrupper och som tillhandahåller LIA-platser. Företagens tillhandahållande av LIA-platser bidrar till säkerställandet att det är en väl förankrad utbildning anpassad utifrån arbetslivets behov, avslutar Mats Andersson.