Vi har uppdaterat vår inloggningslösning! Läs mer här.

Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

Snabbare väg till jobb med ny praktikmodell

Behovet av kompetens är stort inom industrin. Samtidigt är ca 35 000 utrikesfödda med gymnasiekompetens i Sverige arbetslösa. Genom en ny pilotverksamhet ska Teknikföretagen i samverkan med IF Metall testa Jobbsprångets beprövade praktikmodell för en ny målgrupp; utrikes födda med gymnasiekompetens.


Nyhet
12 dec. 2023
Sakområde:

− Genom piloten vill Teknikföretagen ta vårt ansvar att sänka trösklarna in på arbetsmarknaden för utrikes födda, vars kompetens efterfrågas hos våra medlemmar. Om vi kan få Jobbsprångets praktikmodell att fungera för ytterligare en målgrupp som står utanför arbetsmarknaden, innebär det en stor vinst för både samhället, arbetsgivarna och individen, säger Maria Rosendahl, Näringspolitisk chef på Teknikföretagen.

Jobbsprånget grundades 2016 med syftet att snabba på vägen till jobb för utrikesfödda akademiker via fyra månaders praktik hos en av Jobbsprångets medverkande arbetsgivare. Idag förmedlas över 1000 praktikplatser per år, vilket gör Jobbsprånget till Sveriges största praktikprogram. Hela 70 % av kandidaterna får jobb efter avslutad praktik. Av praktikanterna är ca 60 % kvinnor.

− Den nya piloten bygger vidare på Jobbsprångets beprövade praktikmodell, men den här gången vill vi alltså rikta oss till utrikesfödda med gymnasiekompetens. Enligt Arbetsförmedlingens egen statistik är denna grupp lika stor som gruppen akademiker. Samtidigt vet vi att gymnasienivån är väldigt efterfrågad bland våra medlemsföretag som framför allt har svårt att hitta automationstekniker, CNC-operatörer och reparatörer, säger Mats Andersson, Expert kompetensförsörjning på Teknikföretagen.Den första praktikperioden i den nya piloten kommer att äga rum under mars–juni 2024 och arbetet pågår just nu för fullt inför portalöppning den 16 december.

− En av framgångarna bakom programmet är att arbetsmarknadens parter, arbetsgivare och berörda myndigheter samarbetar kring en stor samhällsutmaning, avslutar Mats Andersson.

Piloten i korthet

Jobbsprånget och den nya piloten samfinansieras av Näringsdepartementet och Wallenbergstiftelserna och drivs som en ideell förening med tre grundare - Sveriges Ingenjörer, Teknikföretagen och Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA).

4 månaders praktik

  • Praktikstart vårens praktikanter: mars-24
  • Praktikstart höstens praktikanter: sept-24

Ansökningskriterier för kandidater

  • Är utomeuropeiskt födda
  • Har svensk gymnasieexamen eller motsvarande från ett annat land
  • Kan svenska eller engelska
  • Är inskrivna på Arbetsförmedlingen som öppet arbetslösa eller ingår i ett arbetsmarknadsprogram som berättigar dem till praktik.

Försäkring och ersättning under praktiken

  • Praktikanterna är försäkrade via Arbetsförmedlingen
  • Praktikanterna får aktivitetsstöd från Försäkringskassan

Erbjudande till 5–10 arbetsgivare

  • Kostnadsfri handledarutbildning inför praktiken

Personlig kontaktperson på Jobbsprånget som bistår med hjälp under hela perioden.

Pressmeddelandet Jobbsprånget

Mer på Internet https://via.tt.se/pressmeddelande/3399437/beprovad-praktikmodell-ska-snabba-pa-vagen-till-jobb-for-utrikesfodda-med-gymnasiekompetens?publisherId=2732851&lang=sv

Pressmeddelandet Jobbsprånget