Vi har uppdaterat vår inloggningslösning! Läs mer här.

Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

Efter försvarskonferensen – expert ger fyra tips inför STEM-strategin

På tisdagen stod Teknikföretagen tillsammans med Säkerhets- och försvarsföretagen, SOFF, och EU-kommissionen värdar för konferensen ”European Conference on Skills in the Defence sector”, på Grand Hotel i Stockholm.

Från vänster till höger: Maria Rosendahl, näringspolitisk chef på Teknikföretagen och moderator för panelsamtalet, Eleonora Svanberg, grundare av Girls in STEM, Beatrice Boots, chef för STEM-plattformen i Nederländerna, Peter Sund, vd för Finlands informationssäkerhetskluster, och Jan Dyre Bjerknes, senior project engineer på Kongsberg. Från vänster till höger: Maria Rosendahl, näringspolitisk chef på Teknikföretagen och moderator för panelsamtalet, Eleonora Svanberg, grundare av Girls in STEM, Beatrice Boots, chef för STEM-plattformen i Nederländerna, Peter Sund, vd för Finlands informationssäkerhetskluster, och Jan Dyre Bjerknes, senior project engineer på Kongsberg.

Nyhet
13 dec. 2023
Sakområde:

Syftet med konferensen var att diskutera behovet av att säkra kompetensförsörjningen inom teknik- och försvarsindustrin, vilket i dagsläget är en stor utmaning för många företag. 

Utifrån sina olika roller och expertområden kunde de inbjudna talarna och paneldeltagarna ge en helhetsbild till varför teknik- och försvarsindustrin i många fall kämpar med sin kompetensförsörjning. Till exempel gick flera in på hur svårt det är att få kvinnor att välja ingenjörsyrken, hur Europas befolkning i arbetsför ålder minskar och vilka fördomar som fortfarande frodas angående jobben inom industrin och försvaret.  

Bland de inbjudna talarna fanns tunga representanter inom industrin och från staten. Till den senare kategorin tillhörde exempelvis utbildningsminister Mats Persson, försvarsminister Pål Jonson och överbefälhavare Micael Bydén.

Fyra tips från experten

På konferensen deltog personer från 15 olika länder. Beatrice Boots, chef för STEM-plattformen i Nederländerna, var en av deltagarna på tisdagens första panelsamtal som handlade om hur man ska få unga, i synnerhet flickor, att intressera sig för STEM-utbildningar. STEM står för engelskans ”science, technology, engineering and mathematics”, det vill säga vetenskap, teknik, ingenjörskonst och matematik.

Sveriges regering kommer att ta fram en nationell STEM-strategi nästa år, något som Teknikföretagen har varit drivande inom. Nederländerna har sedan tidigare en nationell STEM-strategi som Beatrice Boots har jobbat med. Utifrån hennes erfarenheter kan hon därför dela med sig av fyra tips inför Sveriges införande av en strategi.

– För det första bör flera myndigheter och departement samarbeta inom STEM-strategin, inte bara de som har med utbildning att göra. Många fler samhällsområden, som livsmedel, hälsosektorn, jordbruk och försvaret, påverkas av teknikutvecklingen, säger hon.

Det andra tipset är att ha ett privat-offentligt-program, där näringslivet involveras och exempelvis tillför personal, maskiner eller liknande, samt inkorporerar strategin i egna företagspolicyn.

Det tredje tipset handlar om implementering och långsiktighet. Att implementera en strategi tar lång tid, säger Beatrice Boots.

– Lägg inte ner för mycket tid på policy-skapande, utan fokusera på implementeringen. Att ha en bra STEM-strategi kan vara svårt men att göra den till verklighet är ännu svårare. Det är också viktigt att samla data – och att kommunicera om strategin.

– Det sista tipset är att fira framgångarna! Berätta om och visa upp de gånger som något har gått bra.