Kontakta oss Kurser och seminarier Webbshop In English

Den 22 februari genomförs en omfattande uppdatering av teknikföretagen.se. Sidan kan därför tillfälligt ligga nere under delar av förmiddagen.

Nyhet 20 okt. 2021

Så håller du koll på produktkraven

Ett flertal regelverk inom EU ställer krav på företagens produkter, och regler tillkommer och uppdateras löpande. Något som inte är helt enkelt att hålla koll på, men med hjälp av Teknikföretagens Produktkravsguide kan du få en enklare översikt. Nu öppnar Teknikföretagen upp den digitala guiden för att fler ska kunna få vägledning inom produktkrav.

Sedan januari 2021 måste produkter med särskilt farliga ämnen registreras och just nu är EU:s regelverk för maskinsäkerhet under översyn. Sådana typer av regler kan påverka företag som har produkter på EU-marknaden, och med hjälp av Teknikföretagens Produktkravsguide går det att hålla sig informerad om det senaste inom produktkrav.

Produktkravsguiden innehåller information och praktisk vägledning kring de krav och skyldigheter som direktiven inom EU ställer på produkter och företag. Information som är avgörande för företag som har eller ska sätta en produkt på EU-marknaden.

– Med hjälp av Produktkravsguiden kan företag få en överblick över vad som krävs för att efterleva lagstiftningen. Vi vill underlätta företagens arbete genom att erbjuda lättillgänglig information, berättar Anders Östergren, ansvarig produktsäkerhet på Teknikföretagen.

Den digitala guiden innehåller information om åtta olika direktiv och lagar, samt fakta om den inre marknaden, nya metoden och det så kallade varupaketet. Produktkravsguiden erbjuder även en steg-för-steg-guide för arbetsgången när ett företag ska sätta en produkt på EU-marknaden. I guiden finns det dessutom en chattbot som kan svara på frågor om produktkrav.

Teknikföretagen öppnar upp guiden i samband med den digitala konferensen ”Din produkt, ditt ansvar” som Marknadskontrollrådet anordnar den 20 oktober om marknadskontroll. Där presenterar Anders Östergren guiden för de företag, myndigheter och organisationer som medverkar.

Produktkravsguiden kommer att vara öppen för samtliga besökare året ut 2021, och kommer sedan återigen att bli exklusiv för Teknikföretagens medlemsföretag.

Besök Produktkravsguiden här.

Produktkravsguiden

Produktkravsguiden har tagits fram för att ge en översiktlig och samlad bild av de produktkrav som är relevanta för Teknikföretagens medlemmar. Syftet är att underlätta företagens arbete med att efterleva lagstiftningen genom att tillhandahålla information och ge praktisk vägledning.

För respektive regelverk finns en vägledning sammanställd, med mer information om vilka krav som ställs och rådgivning kring hur företag kan arbeta med efterlevnaden av dem.

I nuläget ingår EU-lagstiftningen Maskindirektivet, Lågspänningsdirektivet, EMC-direktivet, Radioutrustningsdirektivet, RoHS-direktivet, WEEE-direktivet och Reach-förordningen i Produktkravsguiden. Den innehåller även information om lagen om skatt på kemikalier i viss elektronik. Fler regelverk kan även omfattas på sikt, främst EU-lagstiftning av brett intresse.

Visa mer