Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

Nya regler: Produkter med särskilt farliga ämnen måste registreras

Från och med den 5 januari 2021 måste tillverkare, importörer och distributörer rapportera in produkter med särskilt farliga ämnen, så kallade SVHC-ämnen, till SCIP-databasen.


Nyhet
23 feb. 2021
Sakområde:

EU-kommissionen har beslutat att Europeiska kemikaliemyndigheten (ECHA) ska upprätta en databas, SCIP. SCIP-databasen innehåller information om produkter som innehåller kandidatämnen enligt Reach-förordningen.

– Från och med den 5 januari 2021 är varuleverantörer skyldiga att rapportera in så kallade SVHC-ämnen i sina produkter i databasen, berättar Jenny Sandahl, ansvarig för hållbarhet på Teknikföretagen.

Skyldigheten gäller alla varor och ”komplexa objekt” som innehåller SVHC-ämnen enligt kandidatförteckningen. Nya ämnen adderas två gånger per år enligt Reach-förordningen. Förteckningen listar kemiska ämnen som kan medföra allvarliga effekter på människors hälsa och miljö.

– Syftet med databasen är bland annat att ge information till de som ska återvinna en produkt som innehåller kandidatämnen, så att produkten kan hanteras på ett lämpligt sätt, säger Jenny Sandahl.

Läs mer

PDF 0,3 MB

SCIP-databasen - Frågor och svar

 

Mer information finns i Produktkravsguiden

Mer på Teknikföretagen /SCIP-databasen/

SCIP-databasen - Produktkravsguiden


Du behöver vara inloggad på våra medlemssidor för att ta del av informationen i Produktkravssguiden. Om du inte har ett konto, skapa ett här.