Almedalen 2024 Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

Linn och Saras mål med praktiken: Få fler tjejer att söka teknik

Gymnasievalet närmar sig och säsongen för gymnasiemässor runt om i landet är här. Trots att andelen tjejer som söker Teknikprogrammet har ökat under de senaste åren är tjejerna fortfarande i minoritet och utgör knappt två av tio sökande. Detta är något Linn Jendeby och Sara Kernen vill ändra på.

Sara Kernen och Linn Jendeby. Foto: Johan Wennerström Sara Kernen och Linn Jendeby. Foto: Johan Wennerström

Nyhet
24 nov. 2021
Sakområde:

Linn Jendeby och Sara Kernen gör just nu ”Tekniksprånget”, ett fyra månaders praktikprogram initierat av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA). De gör sin praktik hos arbetsgivar- och branchorganisationen Teknikföretagen med syfte att lära sig mer om teknikbranschen och framförallt ingenjörsyrket. Båda brinner för att fler tjejer ska söka en teknikutbildning redan på gymnasiet, något de själva gjorde för tre år sedan.  

–  Det funkar ju inte att tekniska utbildningar väljs bort av nästan halva befolkningen då vi riskerar en teknikutveckling som inte är jämlik. Vi vill bredda bilden av teknik och avdramatisera matten då många tjejer vi kommer i kontakt med på sociala medier skräms av hur svår matematiken på Teknikprogrammet framställs, säger Linn Jendeby. 

Studier som Teknikföretagen gjort ihop med analysföretaget Ungdomsbarometern visar att tekniken sällan är ett självändamål för tjejer. Istället är många tjejer mer intresserade av hur tekniken kan användas för att uppnå andra syften. Här finns en koppling till (det allt större) intresset för att bidra till ett bättre samhälle. Sara Kernen håller med om att tolkningen av begreppet ”teknik” kan skilja mellan individer, och att ordet i sig kan innehålla en laddning.

– Om du hade frågat mig när jag var 15 år hade jag troligtvis sagt att jag inte var teknikintresserad, jag var mer inne på bild och redan då var jag engagerad i frågor som rör hållbarhet. Idag är jag 19 år och vet att allt det där är ju teknik, säger Sara Kernen. 

Under hösten deltar Linn Jendeby och Sara Kernen på gymnasiemässor och de har skapat ett community på plattformen Discord där tjejer som redan går eller är intresserade av Teknikprogrammet kan komma i kontakt med varandra.

Läs också

Mer på Teknikföretagen /10 insikter om tjejers teknikintresse/

Teknik - 10 insikter om tjejers teknikintresse