Kontakta oss Kurser och seminarier Webbshop Almedalen 2023 Avtal 2023 In English
10 insikter om tjejers teknikintresse

Det går att avfärda den lägre andelen tjejer på teknikutbildningar med att tjejers teknikintresse är lägre. Men det är att göra det lätt för sig. Med rapporten ”10 insikter om tjejers teknikintresse” vill Teknikföretagen få fler att reflektera kring varför det ser ut som det gör och inspirera till åtgärder som leder till att fler tjejer väljer teknikutbildningar och vill jobba med teknik.

Hem

Trots att andelen tjejer som söker Teknikprogrammet på gymnasiet har ökat under de senaste åren är tjejerna fortfarande i minoritet och utgör knappt två av tio sökande. Det går att avfärda den lägre andelen tjejer på teknikutbildningar med att tjejers teknikintresse är lägre. Men det är att göra det lätt för sig. Som vi diskuterar i denna rapport finns en mängd andra faktorer som får tjejer att välja bort tekniska utbildningar, och som sannolikt också bidrar till att minska deras intresse för teknik från början. Eller ger dem uppfattningen om att deras intressen och kompetenser inte är teknik.

10 insikter om tjejers teknikintresse_Sida_01.jpg

Vad det innebär att vara teknikintresserad, teknisk och att läsa en teknikutbildning är inte skrivet i sten. Dessa begrepp fylls med innebörd av oss vuxna genom våra berättelser, våra förväntningar och vårt agerande. Att teknik i många former är manligt kodat framkommer tydligt i våra studier, och detta utgör en begränsning både direkt och indirekt i andelen tjejer som säger sig vilja läsa en teknisk utbildning. Oavsett om de blivit direkt avrådda eller bara aldrig får upp det på kartan.

Självklart bär vår bransch ett ansvar för att bredda bilden och att vara inkluderande och välkomnande för alla. Teknikintresserade tjejer ska inte behöva ha "skinn på näsan" för att passa in. Och de ska inte heller förväntas bidra till en god (och lugnare) stämning i klassrummet eller på arbetsplatsen. Att alla har samma möjligheter och villkor är förutsättningar för att vända utvecklingen.

Ytterligare en förutsättning är kunskap och nyfikenhet att pröva nya metoder. Detta hoppas vi som bransch att kunna fortsätta bidra till både genom egna initiativ och i rapporter som denna. Men framförallt i samarbete med skola och alla andra aktörer som också vill ge fler ungdomar chansen att få arbeta med framtidens teknik, oavsett om de är killar eller tjejer.

Läs rapporten

PDF 4,1 MB

Teknik - 10 insikter om tjejers teknikintresse


Om du vill skriva ut rapporten gör du det enklast med någon av filerna nedan. Ladda ner den första filen för att skriva ut rapporten sida för sida (17 sidor). Med den andra filen kan du skriva ut den på ett smartare sätt för att spara papper (9 sidor).

Ladda ner för utskrift

PDF 2,7 MB

Utskriftsversion 1: Teknik - 10 insikter om tjejers teknikintresse

PDF 2,6 MB

Utskriftsversion 2: Teknik - 10 insikter om tjejers teknikintresse


Li Ljungberg Ansvarig Talangattraktion och grundskola 08-782 08 51 Maila