Vi har uppdaterat vår inloggningslösning! Läs mer här.

Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English
1 av 5 av alla gymnasieelever på Teknikprogrammet är tjejer

Även på ingenjörsutbildningar är andelen generellt sett endast något högre. Båda dessa siffror har också planat ut efter tidigare ökningar. För att bidra till förändring har vi på Teknikföretagen aktivt arbetat under många år för att inspirera fler tjejer att välja teknik.

Hem

10 insikter om tjejers teknikintresse

Teknikföretag behöver fler tekniker, ingenjörer och andra kreativa medarbetare som kan utveckla och driva teknikutveckling och hållbar produktion. Mångfald och diversifierade team är en förutsättning för att utveckla produkter och tjänster i världsklass, men samtidigt väljs tekniska utbildningar bort av nästan hälften av befolkningen. Måste det vara så?

Som vi diskuterar i denna rapport finns det en mängd faktorer som får tjejer att välja bort tekniska utbildningar, och som sannolikt också bidrar till att minska deras intresse för teknik från början. Eller ger dem uppfattningen om att deras intressen och kompetenser inte är teknik.

Vad det innebär att vara teknikintresserad, teknisk och att läsa en teknikutbildning är inte skrivet i sten. Dessa begrepp fylls med innebörd av oss vuxna genom våra berättelser, våra förväntningar och vårt agerande.

Självklart bär vår bransch ett ansvar för att bredda bilden och att vara inkluderande och välkomnande för alla. Teknikintresserade tjejer ska inte behöva ha “skinn på näsan” för att passa in. Och de ska inte heller förväntas bidra till en god (och lugnare) stämning i klassrummet eller på arbetsplatsen. Att alla har samma möjligheter och villkor är förutsättningar för att vända utvecklingen.

Denna rapport, nu i sin andra utgåva, är ett sätt för oss att dela de kunskaper vi har och vi hoppas kunna inspirera dig att reflektera över varför det ser ut som det gör och att vidta åtgärder som kan leda till att fler tjejer både väljer teknikutbildningar och vill jobba med teknik i framtiden – oavsett om det är på ett av våra medlemsföretag eller någon annanstans.

Läs rapporten

PDF 10,5 MB

10 insikter om tjejers teknikintresse (uppslag)

PDF 9,2 MB

10 insikter om tjejers teknikintresse (ensidig)

 

 

Sociala medier för teknikintresserade tjejer

Tjejer som går teknik är en mötesplats för tjejer som går eller är intresserade av att börja på teknikrelaterade utbildningar och vill komma i kontakt med likasinnade.  Gruppen finns både på Instagram och Discord. Tipsa gärna en techtjej i din närhet att gå med!