Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

Världsbäst – hur små teknikföretag erövrade världen

Svenska industrijättar har under decennier varit framgångsrika i att placera Sverige och svenska varor på världskartan. Som exportland har vi faktiskt varit så pass framgångsrika att de varor och tjänster som varje år säljs över landsgränsen ligger till grund för nästan hälften av Sveriges välstånd.


Nyhet
25 sep. 2019
Sakområde:

– Även om de hundra största svenska företagen fortfarande står för merparten av vår totala export så är det hos småföretag exporten växer som snabbast. Mellan 2012 och 2017 stod företag med färre än tio anställda för hela 37 procent av den ökade exporten, medan storföretagen stod för 17 procent, säger Ann-Sofi Gaverstedt, ansvarig för handelsfrämjande på Teknikföretagen. 

På sikt verkar det som att de små exportföretagen kommer få en allt viktigare roll för Sveriges export, välstånd och sysselsättning. Med erfarenheter och lärdomar från framgångsrika exempel kan vi vägleda lagstiftare, myndigheter och exportfrämjande i beslut som gör det lättare för fler små svenska företag att nå ut på en global marknad.

– I rapporten vill vi beskriva hur små och medelstora teknikföretagen blivit framgångsrika i andra länder, hur expansionen gått till och vilken roll det offentliga handelsfrämjandet spelat. Men ytterligare ett syfte är att inspirera fler teknikföretag att starta sin exportresa, säger Ann-Sofi Gaverstedt.

Som framgår i rapporten har det svenska exportfrämjandet i många fall varit delaktigt. Men företagens utmaningar varier över tid och ett särskilt fokus måste läggas vid att vidga den svenska exportstrategin till att innefatta små och medelstora företag, menar Ann-Sofi Gaverstedt.

– Dagens exportverktyg är väldigt inrutade – att exportera lastbilar är betydligt lättare än att exportera en mobilitetslösning. Exportstrategin måste uppdateras dels för att göra det lättare för nya branscher, dels för att underlätta för små och medelstora företag.

Rapportens företag och avsnitt:

  1. Aritco: ”Marknaden i Kina kan explodera”
  2. Gränsfors bruk: ”Vi säljer yxor som håller i en oändlighet”
  3. Regin: ”Vi kan leverera något som håller på sikt”
  4. Systemair: ”Vi behövs över hela världen”
  5. Index Braille: ”Vi är en del av blindas livssaga”
  6. Clean Motion: ”Zbee är superhet för urban stadstransport”
  7. Teenage Engineering: ”Första produkten sålde slut på några timmar”
  8. Garo: ”Våra produkter blir bara mer och mer viktiga”
  9. Alent Dynamic: ”Vi har kunnat vara rätt självsäkra”
  10. Luminell: ”Vår produkt gör skillnad i utsatta situationer”

Ladda ner

PDF 3,5 MB

Världsbäst - Hur små teknikföretag erövrade världen