Vi upplever för närvarande driftstörningsproblem med vår växellösning för telefonsamtal, vilket påverkar samtal till Teknikföretagens samtliga funktioner. Vi arbetar för att lösa problemet och uppskattar ditt tålamod under tiden.

Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

Svensk industri bygger Indiens första klimatneutrala stadsdel

Ny klimatneutral indisk stadsdel byggs med hjälp av svenska teknikföretags expertis. För Sverige är det en unik möjlighet att konkret bidra till det globala klimatarbetet, koppla ihop hållbarhetsagendan med handelsmålen och att lyckas med systemexport.


Nyhet
17 dec. 2019
Sakområde:

I början av december besökte en svensk affärsdelegation Indien. Bland besökarna fanns bland andra kung Carl XVI Gustaf, näringsminister Ibrahim Baylan och Ann-Sofi Gaverstedt, expert på Teknikföretagen och generalsekreterare för exportföreningen Urban Tech Sweden.

Syftet med resan var den tredje upplagan av Indian Sweden Business Leaders’ Roundtable (ISBLRT), där Marcus Wallenberg leder arbetet från den svenska sidan och Teknikföretagen ansvarar för området hållbara smarta städer. Under överseende av kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia, samt ett tjugotal vd:ar i svenska och indiska bolag annonserades fyra samarbeten inom hållbara städer mellan den indiska och den svenska industrin.

Teknikföretagens roll i sammanhanget var som representant för den svenska teknikindustrin, såväl som exportföreningen Urban Tech Sweden – en förening för att öka handeln av svenska lösningar kopplat till klimatneutrala städer, öka industrins kompetens inom området samt öka omställningen till klimatneutrala städer. De fyra nya samarbetena kommer att ge svenska företag och intressenter goda möjligheter att bidra till globala hållbarhetsarbetet genom export av svenskt kunnande och teknologi.

– Dessa avtal är början på en långsiktig relation mellan svensk och indisk industri för att utveckla klimatneutrala städer i linje med de globala hållbarhetsmålen. För Sverige är det en unik möjlighet att konkret bidra till det globala klimatarbetet, koppla ihop hållbarhetsagendan med handelsmålen och att äntligen lyckas med systemexport, något Teknikföretagen har verkat för i ett flertal år, säger Ann-Sofi Gaverstedt.

Konkret innebär ett av avtalen att Urban Techs Swedens kommersiella bolag Urbs, Urban System blir delpartners till fastighetsutvecklaren M3M, och gemensamt planerar en ny stadsdel enligt svensk integrerad planeringsmodell – så kallad eco-governance. Förutom planeringen, som sker i en gemensam utvecklingsstyrelse, är Urbs ansvarig för finansiering, teknologi och hållbarhetsinnehållet. M3M äger en stor obebyggd landyta vid Dehlis flygplats, där den nya stadsdelen – med bostäder, kontor, skolor och sjukhus planeras. 

Förutom avtalet med M3M skrevs även avtal med Aritel, en av världens största telekompoperatörer, för att verka gemensamt inom hållbarhetsområdet, Haryana State Government kring kompetens och lösningar för klimatneutrala städer samt Pune Health Center för utveckling av ett nytt eco-village.

– Nu bjuder vi in svenska företag till att delta i projekten och leverera lösningar när en hållbar indisk stad byggs från grunden och att leverera lösningar och kunskap till de andra samarbetena – med ett samlat kontraktsvärde på 9 miljarder kronor, berättar Ann-Sofi Gaverstedt.

Förutom goda möjligheter för svenska företag att växa och exportera svensk teknik så ska samarbetena utveckla ekosystem för att bygga smarta och hållbara städer – med finansiering, teknologi och kunskap. Det handlar om mer än bara denna stad, det handlar om framtiden, säger Ann-Sofi Gaverstedt.

– Dessa samarbeten blir ett showcase som visar hur svensk teknik byggt upp en hållbar stad. Vi visar ett koncept som kan kopieras över hela världen och som kan ge svenska företag stora affärer i decennier framåt.