Vi har uppdaterat vår inloggningslösning! Läs mer här.

Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

Industriproduktionen upp i januari – försvar och el fortsätter dra

Industriproduktionen tog ett litet skutt upp i januari. Trevligt säger vi. I stort sett som vanligt var det två delbranscher som stack ut det vill säga el- och elektroteknik samt övriga transportmedel. Produktionsnivå lyfte rejält både i jämförelse med månaden innan och januari förra året för båda branscherna. Som vi rapporterat tidigare domineras övriga transportmedel av försvarsprodukter för land, hav och luft.

Bild: Pixabay Bild: Pixabay

Ekonomisk analys
08 mars 2024
Sakområde:

I övrigt hade också tillverkare av motorfordon en bra månad med ökad produktion. Här kommer det dock lite oroande signaler. Big 3 inom tunga lastvagnar eller Daimler, Scania och Volvo har nu samtliga rapporterat global orderingång samt lite tyckande och tänkande om vart efterfrågan kan ta vägen i år. Ser vi till orderingången tyder det mesta på att det inte blir lika trevligt i år jämfört med förra året. 2023 var dessutom ett år av att beta av en stor orderstock som nu i stort sett är slutförd vilket syns i utfallet av ackumulerade leveranser och ackumulerad orderingång.

Basindustrin hade en bra månad i december förra året som förbyttes i en minskad produktion i januari. Här slår dock mindre bra fungerande järnvägsräls igenom negativt för gruvindustrin. Därutöver hade stålindustrin en svag månad vare sig vi tittar på SCB produktionsindex eller råstålsproduktionen räknat i producerade ton. Den senare minskade med 7,5 procent i årstakt.

Positivt är att produktionsnivån för massa- och pappersindustrins enligt SCB inte ligger långt under nivån i januari förra året. I genomsnitt minskade produktionsvolymen för massa och pappersindustrin med 7,8 procent förra året enligt SCB produktionsvolymindex. Sammantaget för basindustrin med hänsyn tagen till gruvindustrins problem var produktionsnivån hela 14 procent lägre i januari i år jämfört med januari förra året. Om rälsen återtar normal spårvidd kommer vi se ett bättre utfall framöver för basindustrin sammantaget.

Ingen konsumtionsfest

Hushållens konsumtionsindikator för januari visade små förändringar, något som varit fallet i över ett och ett halvt år. Positivt är att indikatorn ändå gått sidledes och inte varit i fritt fall. Fritt fall har det dock varit för konsumtion av möbler och hushållskapitalvaror. Här syns dock en tendens till stabilisering på låg nivå. Sammantaget minskade hushållens konsumtion enligt indikatorn med 0,8 procent jämfört med januari förra året.

Nationalräkenskaperna som dök upp för några veckor sedan återspeglade lite av de plågor som hushållen just nu går igenom. Räntekostnader som andel av disponibel inkomst hade ökat till 7,8 procent sista kvartalet förra året vilket därmed är i nivå med finanskrisen 2008–2009. Under perioden 2016–2021 var andelen 3,8 procent i genomsnitt.