Almedalen 2024 Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

”Inget land ligger längre fram än Sverige”

Behovet av en tydligare näringspolitik efterlystes i Teknikföretagens livesändning om svensk produktion under onsdagseftermiddagen. – Vi är inte i takt med den oerhört snabba tekniska utvecklingen men ligger väl till jämfört med andra, menade näringsminister Ibrahim Baylan.

Mathias Wijkström (Scania), Mari Kadowaki (Saft AB), Cecilia Warrol (Teknikföretagen/Produktion2030), Patrik Andersson (GARO) och programledare Marianne Rundström. Mathias Wijkström (Scania), Mari Kadowaki (Saft AB), Cecilia Warrol (Teknikföretagen/Produktion2030), Patrik Andersson (GARO) och programledare Marianne Rundström.

Nyhet
08 apr. 2021
Sakområde:

Svensk produktion var ämnet i det andra live-avsnittet när Teknikföretagen sätter strålkastarljuset på industri, omställning och hållbarhet i samband med att organisationen firar 125 år.

– Jag saknar insikten om att Sverige är ett industriland, menade Teknikföretagens Cecilia Warrol i TV-diskussionen som i stor utsträckning kom att fokusera på politikens betydelse med anledning av näringsminister Ibrahim Baylans medverkan i sändningen.

– Det är för många stuprör, menade Mari Kadowaki som är vd för batteritillverkaren Saft AB i Oskarshamn. Myndigheternas organisationer och personal måste samordnas snabbt i lösningar som är internationellt konkurrenskraftiga.

I sändningen medverkade också Patrik Andersson från småländska GARO som är redo för omställningen med bland annat laddstolpar och Mathias Wijkström från Scania som bygger en egen batterifabrik i Södertälje.

Näringsminister Ibrahim Baylan som pressades av programledaren Marianne Rundström medgav att processer går för långsamt och att det är svårt att hålla jämna steg med utvecklingen.

– Det går så oerhört fort på många områden som automation, robotisering och digitalisering att till och med experterna är tagna på sängen. Experterna trodde att det skulle ta 10-15 år att elektrifiera lastbilsflottan – nu har Volvo och Scania drivit fram utvecklingen på fem år, men det går inte bara att bygga ut så här, sa näringsministern och knäppte med fingrarna.

Strategisk plattform saknas

Scanias Mathias Wijkström efterlyste en mer konkret tidplan och i studion jämfördes med hur politiken arbetar med frågan i andra länder.

– I exempelvis Tyskland arbetar yrkesutbildningar, tekniska högskolor och universitet,   näringspolitik och forskningsinstitut väldigt tätt tillsammans, förklarade Teknikföretagens Cecilia Warrol.

"Små företag behöver hjälp att komma ikapp och öka sin automationsnivå – industrin är ett ekonomiskt draglok."

– En sådan strategisk plattform för industrins utveckling saknas i Sverige, här arbetar myndigheterna var för sig och det har vi inte råd med när utvecklingen går så fort. Små företag behöver hjälp att komma ikapp och öka sin automationsnivå – industrin är ett ekonomiskt draglok, sa Cecilia Warrol och påminde om ”multiplikatoreffekten”, det vill säga hur många andra jobb som skapas i tjänstesektorn på varje arbetstillfälle bland teknikföretagen.

– Det behövs en vässad industripolitik, men det handlar inte bara om de stora plattformarna utan om vardagen i Småland och Oskarshamn, fyllde Safts Mari Kadowaki i.

– Vad konkret i regeringens industripolitik borgar för att Sverige inte blir omsprunget? undrade programledaren Marianne Rundström.

– Vi har varit väldigt tidiga i omställningen och har ett tätt samarbete mellan industri, facken och akademi, sa näringsminister Ibrahim Baylan och nämnde innovationsråd,  industri- och klimatklivet. Näringsministern medgav att regelverk behöver förbättras, att investeringar behöver öka och att mer måste göras i frågan om kompetensförsörjning så att företagen klarar omställningen, men menade att Sverige hävdar sig väl när det gäller digitalisering.

– Vi ska vara medvetna om att det går väldigt bra för svensk industri och vi ser väldigt mycket investeringar. Vi ska inte slå oss till ro, men jag skulle vilja hävda att inget land i världen ligger så långt fram som Sverige på de här områdena.

Se programmet i spelaren nedan.

I nästa avsnitt, onsdag 14 april kl.16.00, sätter Teknikföretagen fokus på frågan om elektrifiering, med bland andra Emma Wiesner, Europaparlamentariker (C), och Truls Borgström som leder arbetet med regeringens Elektrifieringsstrategi som gäster. Läs mer här.