Kontakta oss Kurser och seminarier Webbshop Avtal 2023 In English
Nyhet 08 apr. 2021

Spänning i Teknikföretagens livesändning!

Medan debatten om elförsörjningen rasar skapar svenska teknikföretag konkreta lösningar för att skynda på omställningen till ett mer hållbart samhälle. – El är en viktig nyckel för omställningen, konstaterar Teknikföretagens Emilia Käck inför onsdagens livesändning om energiutmaningen.

I programmet medverkar bland annat Emilia Käck, ansvarig för energi och infrastruktur på Teknikföretagen,  Martin Anderlind, chief talent & brand officer, Northvolt, och Emma Wiesner, Europaparlamentariker (C).
I programmet medverkar bland annat Emilia Käck, ansvarig för energi och infrastruktur på Teknikföretagen, Martin Anderlind, chief talent & brand officer, Northvolt, och Emma Wiesner, Europaparlamentariker (C).

Den politiska debatten om Sveriges framtida elförsörjning är glödhet och industrin väntar på långsiktiga beslut som kan trygga elförsörjningen – i hela landet.

– Det är väldigt viktigt! De flesta framtidsprognoser visar att behovet av el kommer att öka, säger Emilia Käck som är ansvarig för energi och infrastruktur inom Teknikföretagen.

– Vi har mycket elproduktion i norr men det är flaskhalsar i elnätet som gör att elen inte kommer ner till landets södra delar i tillräcklig utsträckning. Samtidigt ökar nu efterfrågan på el i norra Sverige med anledning av de satsningar som görs där vilket gör att vi på sikt också kommer att behöva bygga ut elproduktionen, menar hon.

I det tredje avsnittet av Teknikföretagens satsning på livesändningar om hållbarhet och möjligheter med anledning av organisationens 125-årsfirande är ämnet elförsörjning.

I programmet medverkar - förutom Emilia Käck - bland andra Truls Borgström som leder arbetet med regeringens Elektrifieringsstrategi, Centerpartiets europaparlamentariker Emma Wiesner som är ingenjör och har en bakgrund inom Northvolt, Northvolts Martin Anderlind, Jonas Eklind från företaget Azelio och Ulf Hellström från ABB. Som vanligt är det journalisten Marianne Rundström som leder diskussionerna.

Snabbare beslut och upphandlingskrav

I sändningen görs ett besök hos Huddig i Hudiksvall som ligger bakom en lösning som gör att entreprenadmaskiner inom exempelvis grävarbete och underhåll av järnväg och kraftledningar kan drivas av el istället för diesel.

– Jag tror faktiskt att vi är först med en fullhybrid, säger fabrikschef Erik Molin. Det är en laddhybrid som innebär att man kan stå stilla och göra jobb med eldrift istället för att dieselmotorn ska vara igång i flera timmar.

– Vi ser att vi har ett ansvar för framtiden allihop, och vi ser vad som händer. Ska vi hänga med och fortsätta att vara konkurrenskraftiga måste vi ligga i framkant och ta fram lösningar. Både Erik Molin och Teknikföretagens Emilia Käck har önskemål om politisk handlingskraft för att skynda på frågan om el och omställning.

– På kort tid handlar det om att korta ledtiderna för elnätsutbyggnad genom kortade tillståndsprocesser. På längre sikt handlar det om att vi går mot en ökad elanvändning och måste försäkra oss om att vi har ett elsystem, både elnät och elproduktion, som klarar av den ökningen. Det är också viktigt att vi använder och testar de nya produkter som tas fram som kan underlätta omställningen. Elektrifieringstrategin är ett bra initiativ, där man tar fram och definierar områden för åtgärder men hur får vi det att gå från strategi till handling – det får inte ta för lång tid så att elektrifieringen av industri och transportsektor dröjer, säger Emilia Käck.

I entreprenadbranschen skulle omställningen till mer miljövänliga maskiner kunna påskyndas om man skapar incitament för den enskilde entreprenören, menar Huddigs Erik Molin.

– Där kan politikerna hjälpa till genom att ta det i beaktande vid offentliga upphandlingar.

Det är alltså upplagt för ett spännande möte när Teknikföretagen sänder avsnitt 3 av Lösningar Live! onsdagen den 14 april kl 16.00 på www.teknikforetagen.se/live. Det går också att följa sändningen via spelaren nedan.