teknikforetagen.se väntas ligga nere måndag 29 april 08:30-09:00 pga en planerad uppdatering.

Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

Paneldebatt: Näringslivets viktiga roll i klimatomställningen

Idag deltar vd Pia Sandvik i paneldebatt om Sveriges klimatpolitik arrangerat av Klimatpolitiska rådet som släpper sin årliga rapport där åtta forskare utvärderar svensk klimatpolitik. Som näringslivets enda representant, understryker hon företagens viktiga roll i att skapa en hållbar framtid.

Foto: Pia Sandvik i paneldebatt med Klimatpolitiska rådet Foto: Pia Sandvik i paneldebatt med Klimatpolitiska rådet

Nyhet
21 mars 2024
Sakområde:

Panelen, som inkluderar generalsekreterare Gustav Lind från WWF och forskare, diskuterar hur Sverige kan fortsätta vara en föregångare i klimatpolitiken. Pia Sandvik betonar vikten av tydliga politiska mål och styrmedel samt offentliga investeringar i framförallt infrastrukturen för att stärka Sveriges konkurrenskraft och bidra till klimatmålen.

– Företag inom teknik och industri vill genomföra klimatomställningen för ökad konkurrenskraft och för att bidra till ett hållbart samhälle. Det finns en enorm potential för Sverige som land genom att fortsätta ligga i framkant när det gäller klimatomställningen, sa Pia Sandvik.

I panelen framhävde Pia att det är bra att klimathandlingsplanen tar sikte på 2045 och visar på långsiktiga ambitioner, men för Teknikföretagens medlemmar är det lika viktigt att få mål och styrmedel på plats till 2030. Det behövs idag, helst igår, för att investeringarna inte ska flytta till andra delar av världen, vilket vi ser en tendens till just nu.

Elektrifieringen och digitaliseringen kommer att avgöra om Sverige lyckas med att attrahera hållbara investeringar till landet och genomföra klimatomställningen. Det kräver fler samarbeten i alla delar av samhället, något Sverige varit mycket bra på historiskt och som nu behövs igen för att lyckas med den enorma utmaning – och samtidigt möjlighet – som klimatomställningen innebär.