Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

Sverige i topp över ledande innovationsländer – men det statliga stödet måste bli bättre!

Nyligen presenterade EU-kommissionen sin årliga rapport om innovation i EU, European Innovation Scoreboard. Det är mycket glädjande att Sverige hamnar på första plats som starkaste innovationsland i EU. Men en sak sticker ut och bekymrar.


Nyhet
30 sep. 2022
Sakområde:

 En av de indikationer som mätts där Sverige visar en relativ svaghet är Government support for business R&D. Men det menas statens förmåga att effektivt stötta och skapa förutsättningar för företagens egna investeringar i forskning och innovation. 

- Som företrädare för svensk teknikindustri är detta något vi behöver bevaka nära. Näringslivet står för 70 procent av alla forsknings- och innovationsinvesteringar, och av dessa står våra medlemmar för hälften. Om näringslivet bedömer att förutsättningarna för att investera och förlägga sin forsknings- och innovationsverksamhet i Sverige försämras finns det ingen möjlighet för Sverige att även fortsatt placera sig i topp över världens mest innovativa länder, kommenterar Peter Johansson, enhetschef forskning, innovation och industriell utveckling på Teknikföretagen. 

- Näringslivets investeringar kan inte tas förgivet utan måste värnas. Ett konkret sätt att göra detta på är en dedikerad satsning på industriell digitalisering. Att öka den offentliga finansieringen av forsknings- och innovationsprogrammet Avancerad Digitalisering – där staten, industrin, institut och akademin tillsammans skapar nästa generations digitala teknik vore ett bra första steg, säger Peter Johansson