Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

Reglerna för krav på certifiering av pannoperatörer ses över och skjuts fram

Reglerna för certifiering av pannoperatörer har lett till en mycket omfattande och omotiverad höjning av kravnivåerna. Ett 20-tal arbetsgivar-, arbetstagar- och branschorganisationer har under nästan två års tid påtalat detta för Arbetsmiljöverket. Teknikföretagen välkomnar därför att Arbetsmiljöverket nu har beslutat att se över kravet på certifiering av kunskaper.

Foto: Eva Lindblad Foto: Eva Lindblad

Nyhet
16 maj 2022
Sakområde:

Arbetsmiljöverket har infört krav på certifiering för pannoperatörers kunskaper i föreskrifterna om användning och kontroll av trycksatta anordningar AFS 2017:3. Kravet skulle ha trätt i kraft 1 december 2022, men skjuts nu fram till 1 december 2025. Certifieringskravet gäller pannor av klass A och B. I tidigare föreskrifter skulle kunskaperna istället dokumenteras av arbetsgivaren, vilket är en betydligt enklare process.

Arbetsmiljöverket har nu hörsammat branschen och parterna, och har beslutat att se över kravet på certifiering.

– Teknikföretagen välkomnar Arbetsmiljöverkets beslut att se över kravet på certifiering. Reglerna för certifiering av pannoperatörer har lett till en mycket omfattande och omotiverad höjning av kravnivåerna, säger Kresimir Iveskic, arbetsmiljöexpert på Teknikföretagen.

Även om kravet på certifiering av pannoperatörers kunskaper nu ses över gäller dock fortsatt övriga regler för kontroll och övervakning av pannor.

Läs mer

Mer på Internet https://www.av.se/nyheter/2022/reglerna-for-certifiering-av-pannoperatorer-skjuts-fram/

Reglerna för certifiering av pannoperatörer skjuts fram - Arbetsmiljöverket

Mer på Internet https://www.av.se/produktion-industri-och-logistik/tryck/anvandning-av-panna-klass-a-eller-b/

Användning av panna klass A eller B - Arbetsmiljöverket

 

Vid frågor, kontakta

Nyheten uppdaterades 31 maj 2022.