Kontakta oss Kurser och seminarier Webbshop In English

Framtidens gröna teknik i fokus på premiären av Plug It In

Ett sextiotal entreprenörer, branschföreträdare och seminariedeltagare samlades i Teknikföretagens lokaler i Stockholm under torsdagen för att diskutera en av framtidens hetaste frågor – elektrifiering och grön omställning.

Racingföraren Mikaela Åhlin-Kottulinsky berättade om sitt deltagande i den "gröna" motorsportserien Extreme E. Racingföraren Mikaela Åhlin-Kottulinsky berättade om sitt deltagande i den "gröna" motorsportserien Extreme E.

Nyhet
09 sep. 2022
Sakområde:

Det blev en förmiddag fylld med mingel och intressanta diskussioner när Teknikföretagen tillsammans med nyhetssajten Breakit stod värdar för premiäreventet ”Plug It In.” Temat för dagen var framtidens elektrifiering och hur näringslivet med sina innovationer kan gå – och redan går – i bräschen för den så kallade gröna omställningen.

– Det som är gemensamt för våra medlemmar är att de leder den nya tekniska utvecklingen och ligger i framkant, sa Teknikföretagens näringspolitiska chef Maria Rosendahl i sitt anförande.

Förutom Teknikföretagens experter medverkade flera näringslivsprofiler i samtalen. I det första panelsamtalet deltog företrädare för LeadCold (Blykalla) och Kärnfull Next – två företag som satsar på små modulära reaktorer (SMR) – samt för solpanelsföretaget Switchr. Alla tre pratade om vilka utmaningar men framför allt möjligheter de ser för sina företag inom energibranschen.

Andra talare på eventet var Axel Elmqvist, hållbarhetsansvarig på riskkapitalbolaget Verdane, och Jonathan Andersson från elcykel- och elmopedföretaget Vässla. Även Pär Hallgren från Modvion, som tillverkar vindkraftverk i trä från nordisk gran, var en av gästtalarna.

– Man kan bygga morgondagens energiteknik med förnybart material, berättade Pär Hallgren om Modvions affärsidé.

Eldrivna racingbilar

Sista talaren för Plug It In var racingföraren Mikaela Åhlin-Kottulinsky, som var den första kvinnan att 2018 vinna ett lopp i STCC (Scandinavian Touring Car Championship).

2019 gick Mikaela med i Extreme E, vilket är en motorsportserie med elektriska racingbilar. På Plug It In berättade hon om sin livslånga passion för racingbilar, sitt teknikintresse och om att stora motormästerskap kan vara miljövänliga trots tunga fordon.

– Jag kom in i Extreme E via Continental som jag jobbar med. 2019 sa de att de skulle starta en motorsportserie som skulle vara helt ”grön” med eldrivna bilar, vi skulle färdas på ett skepp till fem platser runtom i världen, vara mitt ute i ingenstans och ha netto-noll i klimatutsläpp, berättar hon om varför hon valde att hoppa på initiativet. 

Förarna i Extreme E är också hälften män och hälften kvinnor i antal.

Ytterligare ett ämne som berördes flera gånger under dagen var det om kompetensförsörjningen. För att företagen ska kunna genomföra den gröna omställningen behövs det personal som kan bidra till det arbetet, vilket är ett perspektiv som Teknikföretagen ofta lyfter fram.

Moderator för eventet var Emma Wiesner, i dagsläget EU-parlamentariker för Centerpartiet och med en bakgrund som ingenjör.


Senaste nyheterna från Teknikföretagen