Kontakta oss Kurser och seminarier Webbshop In English

Vägledning ska hejda spioneri i svenska forskningsmiljöer

Företagsspioneriet i Sverige har under de senaste åren nått alarmerande nivåer och tagit nya former . För att hindra spionage vid forskningssamarbeten presenterar nu Teknikföretagen och Säkerhets- och försvarsföretagen (SOFF) en ny vägledning som ska skydda forskning och kunskap i Sverige.


Nyhet
30 sep. 2021
Sakområde:

Sverige är ett världsledande innovationsland med framgångsrika teknikföretag och därför särskilt intressant för spionage, ett faktum som Säkerhetspolisen har påtalat under flera år.

För att hjälpa företag och andra aktörer inom innovationssystemet har Teknikföretagen tillsammans med Säkerhets- och försvarsföretagen (SOFF) tagit fram en vägledning för att motverka företagsspionage vid forskningssamarbeten.

– Om vi uppmärksammar säkerhet ökar möjligheten att arbeta mer effektivt tillsammans och minskar risken för att den framtida konkurrenskraften äventyras, konstaterar Klas Wåhlberg, vd för Teknikföretagen.

Vägledningen visar på åtgärder som en organisation kan vidta inför, under och efter ett samarbete. Beroende på verksamhetens omfattning eller karaktär är det av stor betydelse att identifiera och prioritera risker.

– Skyddet av innovation är inte endast en fråga för universiteten eller företagen utan det kräver av oss alla att skapa ett säkerhetsmedvetande, fortsätter Wåhlberg.

Ladda ner

PDF 0,2 MB

Skydda forskning och kunskap - En vägledning för att motverka företagsspionage vid forskningssamarbeten

PDF 0,2 MB

Engelsk översättning: Protecting research and knowledge - A guide for combating industrial espionage during collaborative research projects


Senaste nyheterna från Teknikföretagen