Kontakta oss Kurser och seminarier Webbshop Avtal 2023 In English
Nyhet 20 sep. 2021

Regeringen missar digitaliseringen i budgetpropositionen

I dag överlämnade regeringen sin budgetproposition för 2022 till riksdagen. Regeringen föreslår reformer på sammanlagt 74 miljarder kronor. Tyvärr missar regeringen tillfället att göra en tung satsning på digitaliseringen.

Foto: Jonas Bilberg / Bredda bilden
Foto: Jonas Bilberg / Bredda bilden

– Vi behöver investera för bibehållen konkurrenskraft i ett samspel mellan näringsliv och stat i dess olika roller. När andra länder kapprustar inom digitalisering hade vi förväntat oss mer från regeringen, säger Maria Rosendahl, chef för näringspolitik på Teknikföretagen.

Regeringens myndigheter - PTS, DIGG, VR och Vinnova – lade i maj fram ett förslag på en substantiell förstärkning på forskning, utveckling och innovation inom digitalisering. Förslaget är i storleksordningen 1 miljard kr per år av offentliga medel - vilket kommer matchas av industrin för att vi ska kunna bibehålla vårt ledarskap. Det blir inget av med det, åtminstone inte nu, det framgår av budgetpropositionen.

Andra länder står inte still bara för att Sverige tvekar. Redan innan sommaren aviserade exempelvis Tyskland och Frankrike hela 5,45 miljarder euro för nationella digitaliseringssatsningar på bland annat mikrochips och molnbaserad infrastruktur med målet att lyfta industrin.

Budgetpropositionen innehåller några småposter inom området digitalisering. Exempelvis 92 miljoner kronor föreslås från regeringen till att stärka Tillväxtverkets gröna och digitala omställningslyft.

– Jättebra, men alldeles för låg ambitionsnivå, säger Maria Rosendahl.

Läs mer

Mer på Internet https://www.regeringen.se/artiklar/2021/09/budgetsatsningar-pa-naringslivets-grona-och-digitala-omstallning/

Budgetsatsningar på näringslivets gröna och digitala omställning - Regeringen.se