Kontakta oss Kurser och seminarier Webbshop Avtal 2023 In English
Nyhet 27 jan. 2021

Avtal om 80 procent arbetsbefrielse vid korttidsarbete

Regeringen har den 12 januari 2021 meddelat att det ska återinföras tillfälliga regler som möjliggör för arbetsgivaren att införa arbetsbefrielse i ett fjärde steg vid korttidsarbete och att då erhålla ett utökat stöd från Tillväxtverket. Arbetsbefrielsen ska vara 80 % i det fjärde steget och lönesänkningen ska vara 12 %. De tillfälliga reglerna ska gälla 1 januari – 31 mars 2021.

Teknikarbetsgivarna och Tekniktjänstearbetsgivarna har sedan tidigare avtalat med tjänstemannafacken om att det ska vara möjligt att träffa lokal överenskommelse om korttidsarbete i ett fjärde steg, om det finns lagstiftning som möjliggör för arbetsgivaren att få stöd. Detta följer direkt av förbundsavtal om korttidsarbete. Teknikarbetsgivarna har nu även tecknat ett särskilt tilläggsavtal med IF Metall, enligt vilket korttidsarbete i det fjärde steget kan tillämpas även på arbetarområdet.  

För att kunna tillämpa det nya, fjärde steget, måste överenskommelse om detta träffas med lokal arbetstagarpart. Arbetsbefrielsen ska då vara 80 % och lönesänkningen ska vara 12 procent. Arbetsbefrielse och lönesänkning i det fjärde steget kan tillämpas för perioden 1 januari – 31 mars 2021.

Läs mer och ladda ner avtalen i Arbetsgivarguiden, se länk nedan.

Läs mer

Mer på Teknikföretagen /Korttidsarbete med statligt stöd/

Arbetsgivarguiden: Korttidsarbete med statligt stöd

Du behöver vara inloggad på våra medlemssidor för att ta del av innhållet i Arbetsgivarguiden. Om du inte har ett webbkonto - skapa ett här.