Kontakta oss Kurser och seminarier Webbshop In English

Teknikföretagen har träffat avtal om korttidsarbete med Unionen, Sveriges Ingenjörer, IF Metall och Ledarna

Teknikföretagen har enats om korttidsarbete med statligt stöd med de fackliga motparterna Unionen, Sveriges Ingenjörer, IF Metall och Ledarna.

Tomas Undin, ft förhandlingschef på Teknikföretagen. (Foto: Svensk Handel och Eva Lindblad) Tomas Undin, ft förhandlingschef på Teknikföretagen. (Foto: Svensk Handel och Eva Lindblad)

Nyhet
18 mars 2020
Sakområde:

Den 16 mars presenterade regeringen ett förslag till krispaket där ett nytt system för korttidsarbete ska införas. Nu har Teknikföretagen och de fackliga motparterna träffat avtal om korttidsarbete i enlighet med lagen om stöd vid korttidsarbete.

– Vi är överens om ett centralt kollektivavtal för korttidsarbete med Unionen, Sveriges Ingenjörer, IF Metall och Ledarna, säger Tomas Undin, tf förhandlingschef på Teknikföretagen. Lokala parter kan med stöd av detta avtal träffa lokalt kollektivavtal om korttidsarbete enligt lagen om stöd vid korttidsarbete. Korttidsarbete innebär att en arbetstagare tillfälligt går ner i arbetstid och med hjälp av avtalet kan vi undvika uppsägningar. På så vis kan vi rädda jobb och dämpa de ekonomiska effekterna av Coronaviruset.

Enligt det träffade avtalet ska arbetsbefrielse under korttidsarbete gälla med 20, 40 eller 60 procent av arbetstagarens arbetstid.

– Löner och andra ersättningar som står i direkt relation till utfört arbete ska i de tre stegen sänkas på sätt som framgår av lagen om stöd vid korttidsarbete, berättar Tomas Undin.

Du behöver vara inloggad på våra medlemssidor för att ta del av avtalen. 

Ta del av de träffade avtalen

Mer på Teknikföretagen /Korttidsarbete med statligt stöd/

Korttidsarbete med statligt stöd


Senaste nyheterna från Teknikföretagen