Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

Skola på distans – teknikelever instagrammar om nya vardagen

I veckan kom regeringens beslut om att gymnasieskolor, högskolor och universitet rekommenderas att bedriva distansarbete med ambition att minska smittspridningen. På Instagramkontot ”Tjejer som går teknik” får följarna ta del av den nya vardag som skola på distans innebär. Ambassadörerna Clara Lycken och Maya Löpare på Nacka Gymnasium är först ut.

Clara Lycken och Maya Löpare. Clara Lycken och Maya Löpare.

Nyhet
20 mars 2020
Sakområde:

Teknikeleverna Clara Lycken och Maya Löpare tar hand om Instagramkontot ”Tjejer som går teknik” denna skolvecka, som fick en annorlunda vändning i samband med att distansundervisning infördes. Hemmastudierna möjliggörs av en digital klassrumslösning som är utformad så att läraren kan skapa och samla in uppgifter och framförallt kommunicera med klassen under lektionstid. Clara och Maya tycker att studierna har fungerat bra hittills. Och det är tydligt att följarna är nyfikna på deras nya vardag. 

– Nu har vi haft distansundervisning ett par dagar och det märks att följarna är nyfikna på hur det fungerar. I mitten på veckan började vi få frågor som ”kommer er skola stänga?” och ”vilka verktyg använder ni?”. Vi har haft inläsningsuppgifter och klassundervisning och det har fungerar bra, säger Clara Lycken och Maya Löpare som har sammanfattat sina bästa tips till andra som pluggar hemifrån. 

Tips till dig som pluggar hemifrån

  • Skriv en lista på vad du ska göra och vilka lektioner du har varje dag. Det är lätt att dagarna bara går och att man fastnar i soffan med sociala medier.
  • Fixa en bra plats där du får studiero och kan göra dina uppgifter fastän du är hemma.
  • Ta vara på friheten du har och ta ikapp, samtidigt som du helt kan välja att hitta på något roligt mitt på dagen, kanske ta en promenad eller hitta en ny hobby. 

Clara Lycken och Maya Löpare går första året på Nacka Gymnasium i Stockholm och hittade varandra via Instagramkontots systergrupp på Facebook där Maya frågade om det var någon som skulle söka till Nacka. När de väl träffades i skolan kände de igen varandra. Teknikföretagen har arbetat med initiativ som stöttar unga att göra normbrytande studieval under många år och menar att communityt visat sig vara en fullträff. Flera medlemmar säger att gemenskapen på sociala medier gett stöd och spelat en avgörande roll i gymnasievalet. 

– Det är färre tjejer än killar som söker gymnasieutbildningar med teknisk inriktning. Därför behövs mötesplatser och framförallt förebilder som yngre tjejer kan relatera till. För det är ju inte så att det inte finns några tjejer som pluggar teknik, vi måste bara bli bättre på att synliggöra dem, berättar Elin Östblom, kommunikatör på Teknikföretagen.