Vi har uppdaterat vår inloggningslösning! Läs mer här.

Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

"Med de internationella leverantörskedjorna blir alla påverkade"

Fem frågor till Cecilia Tall, generalsekreterare för TEKO – Sveriges Textil- och Modeföretag, med ungefär 340 av landets främsta tekoföretag som tillverkar en rad olika textila produkter, allt från brandslangar, tält, segel och luftfilter till kläder, handdukar och innertak i bilar.

Cecilia Tall, generalsekreterare för TEKO – Sveriges Textil- och Modeföretag. Foto: TEKO Cecilia Tall, generalsekreterare för TEKO – Sveriges Textil- och Modeföretag. Foto: TEKO

Nyhet
02 apr. 2020
Sakområde:

Hur skulle du beskriva situationen som råder för er och era medlemmar just nu?

Det är ju helt unikt, för oss som för oss alla. Många av våra medlemsföretag upplever stora problem med minskade eller uteblivna beställningar, men också med störningar i sina värdekedjor, eftersom mycket av insatsvarorna levereras från länder i Asien och södra Europa, och transportvägarna nu i princip är stängda. Samtidigt har vi också hamnat i en situation där vår bransch är en del av den livsviktiga värdekedjan för vården, med tillverkning av skyddsutrustning och andra kläder, och det blir väldigt nära verkligheten. Det är vi i och för sig ganska ofta, men nu är det särskilt tydligt, och det blir en extra poäng i hur viktigt det är att ha sina värdekedjor nära.

Sällanköpshandeln och konsumentledet står i princip helt still just nu. E-handeln fortsätter som vanligt men den ökar inte. Även om våra medlemmar oftast själva inte är verksamma direkt i handeln så levererar vi till de stora handelsbolagen och när handeln rapporterar försäljningstapp på 80-90 procent så påverkar det också oss. Men det påverkar också försäljningen av textilier till andra tillverkande företag, till exempel bilindustrin som ju helt har stängt ner produktionen i Sverige. Med de internationella leverantörskedjorna blir alla påverkade. 

Många textilföretag runt om i världen ställer nu om för att tillverka skyddsutrustning för sjukvården, är det något som även era företag gör?

Ja, absolut! Det finns gott hopp och en stor vilja att hjälpa till. Av våra ungefär 340 företag har ett 30-tal direkt gått med på att försöka ställa om och producera till exempel för vårdens behov. Man har tyg på lager och sömmerskor redo, och även andra insatsvaror som skulle kunna passa för eventuella behov. Fördelen med det är att vi kan använda material som redan finns, och snabbt producera volymer på en industriell nivå. Men textilbranschen är ju van vid omställningar.

Våra modebolag tar fram ett stort antal nya kollektioner per år. Vi var också igenom en textilkris på 70-talet, de som överlevt sen dess kan ställa om till en ny ekonomi och har en vana av att anpassa sig till ett nytt läge. Den europeiska produktionen blir också allt viktigare, det blir mer fokus på de korta nära värdekedjorna och man ser vikten av att ha åtminstone delar av produktionen lokalt. Med det menar jag i närområdet i Europa.

Vårdens krav är ju ganska speciella. Hur säkrar ni upp att den tillfälligt omställda produktionen fyller dem?

Vi jobbar nära högskolan i Borås och RISE för att producera de här krävande kläderna och sjukvårdsutrustningen, på ett sätt som är tillräckligt bra utan de vanligtvis långa utvecklingstiderna. Inställningen är att produktionen ska hålla en tillräckligt god och säker kvalitet just nu, under en kort tidsperiod när vi inte syr det vi brukar. Vi ska självklart inte öppna upp för vem som helst och vad som helst, men nu måste vi mycket snabbt få igång tillverkning av produkter som kanske inte håller att tvättas hundratals gånger, men som fungerar väl och är säkra just nu.  

Regeringen har kommit med flera stödpaket för företag. Hur kommer de att påverka Tekos medlemsföretag?

Stödpaketen kommer att göra mycket stor skillnad. De nya reglerna om korttidsarbete och permitteringar samt stödet för likviditet kommer att vara avgörande för att flera ska överleva, och inte behöva säga upp kvalificerad arbetskraft. Många är väldigt glada för dem, även om det såklart finns önskan om vissa justeringar. Våra medlemmar är också otroligt glada för medlemsjouren som ger nödvändigt stöd till företag i omställning, och det är glädjande att reglerna omfattar även företag som har ägaren själv och familjen anställda. 

Vad törs du hoppas du av den närmaste tiden, utifrån din branschs förutsättningar?

Situationen är ganska splittrad, och det är långt ifrån business as usual. Mest normalt går det för dem som levererar arbetskläder till exempelvis byggbolag och andra sektorer där man fortfarande går till jobbet. Vi har också företag med kunder i vård och omsorg, där producerar man för fullt och efterfrågan bara ökar. De som huvudsakligen levererar till handeln kommer att påverkas snabbt, och det kommer att bli en ansträngd situation även för dem som levererar till hotell och tvätterier.

Det gäller att man härdar igenom det närmaste halvåret, tills samhället förhoppningsvis börjar öppna upp igen och efterfrågan återvänder. De företag som har varor som är mer generella kommer att hämta sig, men allt går inte att rädda. Sommarkollektionerna med kläder som inte säljs i sommar, kommer ju inte heller att gå att sälja i höst.