Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

Ingen uppgörelse i LAS-förhandlingarna – LO säger nej

Förhandlingarna om trygghet, omställning och anställningsskydd mellan LO, PTK och Svenskt Näringsliv har avbrutits utan att parterna nått en uppgörelse.

Tomas Undin, förhandlingschef på Teknikforetagen. Foto: Svensk Handel Tomas Undin, förhandlingschef på Teknikforetagen. Foto: Svensk Handel

Nyhet
16 okt. 2020
Sakområde:

– Vi beklagar detta, en uppgörelse hade varit välkommen. Syftet med förhandlingarna, att tillgodose behovet av bättre flexibilitet på arbetsmarknaden, gäller ju fortsatt, säger Teknikföretagens förhandlingschef Tomas Undin.

Förhandlingarna om trygghet, omställning och anställningsskydd har bedrivits mellan LO, PTK och Svenskt Näringsliv under flera år. Parterna förhandlade fram en uppgörelse som skulle ökat både konkurrenskraften för industrin och den långsiktiga tryggheten och omställningsmöjligheterna för den anställde. LO:s styrelse säger dock nej till uppgörelsen.

Samtidigt pågår förhandlingarna för fullt mellan industrins parter om ett nytt Industriavtal. Nuvarande Industriavtal löper ut den 31 oktober. Senast då ska ett nytt avtal vara på plats.

– Vi har en stabiliserande faktor på arbetsmarknaden, Industriavtalet, som nu blir än viktigare för att behålla ordningen i den svenska lönebildningen, särskilt i den osäkra tid vi nu befinner oss i till följd av coronakrisen, säger Tomas Undin.