teknikforetagen.se väntas ligga nere måndag 29 april 08:30-09:00 pga en planerad uppdatering.

Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

De strategiska innovationsprogrammen oerhört viktiga för Sverige som industrination

Samverkan mellan industri, akademi och institut i forsknings- och innovationsfrågor är avgörande för att vi ska klara samhällsutmaningarna. Det är viktigt att staten fortsätter investera i strategiska innovationsprogram eftersom sådana investeringar bygger samverkan och stärker Sveriges innovationsförmåga inom våra styrkeområden.


Nyhet
10 juni 2020
Sakområde:

På Alimak Group är man marknadsledande inom vertikala transportlösningar för professionellt bruk med kunder inom bland annat bygg- och industrisektorn. Här är forskning och utveckling en central del av verksamheten.

– Vi tar fram förutsättningar för att skapa morgondagens produkter samtidigt som vi ser till att optimera materialen och egenskaperna i vårt redan existerande utbud, berättar Charlotte Brogren som är forskningschef på Alimak Group.

Koncernen som grundades av den svenske entreprenören, Alvar Lindmark, har varit en pionjär och ledande inom branschen för kuggstångsdrivna hissar och arbetsplattformar i över 70 år. Verksamheten spänner över hela värdekedjan från produktutveckling, tillverkning, marknadsföring, distribution, försäljning och eftermarknad. Idag har man totalt 2 300 medarbetare och export till mer än 100 länder.

Tillsammans skapar vi mer kraft än vad varje enskild enhet kan generera. Vi behöver kroka arm mer om vi ska kunna optimera våra resultat
- Charlotte Brogren, forskningschef på Alimak Group

Charlotte Brogren som tidigare var generaldirektör för Vinnova är idag även ordförande i det strategiska innovationsprogrammet Produktion2030. Hon poängterar att innovationsprogrammen är oerhört viktiga för Sverige som industrination.

– Inte på grund av att det finns pengar, utan för att de skapar mötesplatser där akademi, industri och institut kan lära av varandra. Tillsammans skapar vi mer kraft än vad varje enskild enhet kan generera. Vi behöver kroka arm mer om vi ska kunna optimera våra resultat.

Minska komplexiteten för att nå fler små och medelstora företag

Charlotte Brogren skulle gärna se att det svenska forskningssystemet skakades om lite grand.

– Vi har en imponerande industrihistoria här i Sverige, men man vinner inte morgondagens segrar på grund av gårdagens framgångar. Nu behöver vi kavla upp ärmarna och satsa ännu smartare för att inte tappa drivet.

Det hon efterlyser är att man tar sig tid att utvärdera hur systemet med forskningsfinansiärer används.

– För att lyckas i förändring gäller det ju att hela tiden kunna anpassa sig efter nya förutsättningar. Det är också önskvärt att staten förenklar och förtydligar kommunikationen av de möjligheter till forskningsfinansiering som finns.

– Staten bör sänka trösklarna och göra innovationssystemet lite mindre komplext så att små och medelstora företag får lättare att navigera. Som det är nu är det en vildvuxen djungel, avslutar Charlotte Brogren.

Investera i strategiska innovationsprogram

Teknikföretagen anser att staten ska fortsätta att investera i strategiska innovationsprogram och andra industridrivna program.

– De strategiska innovationsprogrammen främjar samverkan mellan industri, akademi och institut. Ett samarbete som är avgörande för att stärka Sveriges innovationsförmåga och för att klara samhällsutmaningarna. Därför är det viktigt att staten fortsätter att investera i innovationsprogram och att resurserna för industrirelevant samverkan, forskning och innovation ökas, säger Cecilia Warrol, programchef för Produktion2030 och fortsätter:

– Om industrin ska kunna bedriva kvalificerad utveckling, innovation och produktion i Sverige är kunskapsmiljöer i världsklass avgörande. Inom ramen för de strategiska innovationsprogrammen kan forskningsresultat tas fram under verkliga förhållanden, vilket krävs för att de sedan ska kunna kommersialiseras, menar Cecilia Warrol och avslutar:

– Fortsatta statliga satsningar på industrirelevant forskning och innovation skapar dessutom incitament för att företag ska välja att lägga sin forskning och utveckling i Sverige.

Teknikföretagen föreslår:

  • Öka resurserna för industrirelevant samverkan, forskning och innovation. Ökade anslag till Vinnova är angeläget.
  • Fortsätt investera i strategiska innovationsprogram. Fortsatta satsningar på forskning och innovation som möter industrins behov och ger förutsättningar för att företag väljer att lägga sin forskning och utveckling i Sverige.

 

Vid frågor, kontakta

 

Ladda ner

PDF 2,2 MB

Ett innovationssystem i världsklass - Teknikföretagens förslag inför regeringens forsknings-, innovations- och högre utbildningsproposition 2020