Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

Teknikföretagen semifinalist i Svenska Jämställdhetspriset

Teknikföretagen har länge arbetat med att stötta unga att göra normbrytande studieval och öka andelen kvinnor inom teknikbranschen. Nu uppmärksammar Forum Jämställdhet arbetet genom att utse Teknikföretagen som en av de tio semifinalisterna i Svenska Jämställdhetspriset 2020.


Nyhet
05 nov. 2019
Sakområde:

Ny teknik gör det möjligt att tackla vår tids stora utmaningar och den svenska teknikindustrin leder den utvecklingen. För att öka mångfalden inom teknikbranschen behöver fler tjejer välja en teknisk utbildning. Teknikföretagen har därför arbetat med initiativ som stöttar unga att göra normbrytande studieval under flera år.

Nu uppmärksammas arbetet och bland 61 nominerade bidrag är Teknikföretagen vidare i Svenska Jämställdhetspriset. Varje bidrag har bedömts utifrån kriterier så som effekt, långsiktighet och grad av nytänkande. Syftet med priset är att lyfta och hylla goda exempel på arbete med jämställdhetsintegrering.

– Det känns både roligt och angeläget att vårt engagemang och hårda arbete uppmärksammas. En ojämn könsfördelning inom teknikbranschen bidrar till negativa konsekvenser för såväl enskilda individer som för samhället i stort, säger Elin Östblom, ungdomskommunikatör på Teknikföretagen. Målet är att alla ska ha samma förutsättningar och välja utbildning utifrån sitt eget intresse och inte begränsas av normer.

Tre aktiviteter signerade Teknikföretagen

En mer inkluderande teknikundervisning redan på högstadiet

Grundskolan spelar en avgörande när det kommer till att göra teknikämnet tillgängligt för alla elever. För att inspirera och stötta tekniklärare har Teknikföretagen tagit fram teknikboken ”Teknik – 10 lektioner i att förändra världen”. Med utgångspunkt i samhällsproblem som ofta intresserar unga, framförallt tjejer, presenteras 10 läroplansrelevanta lektioner som visar hur teknik kan hjälpa till att skapa en bättre värld. Forskaren Ulrika Sultan är redaktör för boken.

Sociala medier ska få fler tjejer att söka teknikprogram

Facebookgruppen ”Tjejer som vill gå teknik” är en mötesplats för tjejer och ickebinära som vill komma i kontakt med andra teknikintresserade inför gymnasiet. Gruppen har visat sig vara en fullträff och flera medlemmar menar att communityt gett stöd och spelat en avgörande roll i gymnasievalet. Som en förlängning finns Instagramkontot ”Tjejer som går teknik”.

Synliggöra kvinnor inom branschen

Bredda Bilden är en bildbank som kompletterar den traditionella bilden av vad teknik är och vilka som jobbar med att utveckla den. Syftet är också att belysa den fysiska bildens makt och vikten av att text och bild talar samma språk. Bildbanken Bredda Bilden består av bilder på kvinnor som studerar på teknisk högskola eller jobbar inom teknikbranschen. Bilderna är nedladdningsbara med fri användning för alla som vill bidra till att bredda bilden.

Om Svenska Jämställdhetspriset

Svenska Jämställdhetspriset är en nationell utmärkelse som varje år delas ut till en aktör som aktivt arbetar för ett mer jämställt samhälle och som delas ut på Sveriges största jämställdhetskonferens Forum Jämställdhet. I början av december kommer fem finalister att utses. Därefter utser en extern jury bestående av jämställdhetsexperter vinnaren. Svenska Jämställdhetspriset presenteras på Forum Jämställdhet, Sveriges största jämställdhetskonferens som äger rum den 5-6 februari 2020 i Jönköping. Priset kommer att delas ut av Jämställdhetsmyndighetens generaldirektör Lena Ag.