Kontakta oss Kurser och seminarier Webbshop In English
Nyhet 15 nov. 2019

Segerintervju med Maria Tsychkova - vinnare i Ungdoms-SM i CNC-teknik

Under fredagenseftermiddagen stod det klart att Maria Tsychkova och Alexander Johnsson från Mälardalens Tekniska gymnasium är årets vinnare av Ungdoms-SM i CNC-teknik. Tävlingen avgjordes i Jönköping på Elmia Subcontractor, Europas ledande underleverantörsmässa. Vinsten innebär en kvalificering till Yrkes-SM 2020 där man tävlar individuellt.

– Vi tog hem segern för att vi hade ett bra samarbete med en tydlig uppdelning av arbetsmomenten och ett stort fokus, säger Maria Tsychkova. Det var ett moment under semifinalen som var extra kul, då vi satte fräsningen vid första försöket. När det man programmerat fungerar som man vill är det som allra roligast.

Förutom vinnare i Ungdoms-SM har Maria Tsychkova varit ambassadör för Teknikföretagens instagramkonto ”Tjejer som går teknik”, där tjejer runt om i landet turas om att skildra vardagen på teknik- och industritekniska programmet. Målet är att alla ska ha samma förutsättningar och välja utbildning utifrån sitt eget intresse och inte begränsas av normer.

– Förebilder som Maria behövs och det ska bli jätteroligt att följa henne och alla andra duktiga ungdomar under Yrkes-SM 2020, säger Elin Östblom, ungdomskommunikatör på Teknikföretagen.

Andraplatsen gick till Lukas Eliasson och Carl Linder-Lood från SKF Industrigymnasium. Teknikföretagen säger stort grattis till båda finallagen som har gjort en fantastisk insats.

Om tävlingen

Tävlingen är en lagtävling där ungdomar från industri- och teknikutbildningar möts. De två lag som kvalificerar sig till finaldagen är samtidigt kvalificerade till Yrkes-SM 2020 i Helsingborg/Jönköping och tävlar om två platser i WorldSkills 2021 i Shanghai, Kina.

Tävlingen går ut på att efter en ritning programmera en CNC-styrd svarv och producera detaljer. Detaljerna poängsätts efter mått inom toleranser. Även en del felsökning och andra teoretiska inslag finns med under tävlingsdagarna. Ungdoms-SM i CNC-teknik arrangeras av Skärteknikcentrum Sverige.