Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

Gör inte AI svårare än det är

Ekkonos vd och medgrundare Jon Lindén menar att vi ska prata mer om AI som maskininlärning. När Teknikföretagen, RISE och ICT Sweden ger sig iväg på AI-turné till Göteborg är hans budskap att AI ska bli enklare att förstå — det är först då idéerna brukar lossna.


Nyhet
05 mars 2019
Sakområde:

Ekkono är ett företag som gör maskininlärning IOT. I mer konkreta ordalag innebär det att de är ett mjukvaruföretag som utvecklar verktyg för att göra uppkopplade saker smarta för såväl industri som konsumenter.

— I de flesta fall handlar AI om att göra det mer lättbegripligt. Det är därför vi alltid använder benämningen maskininlärning istället, för att det är det vi håller på med. Vi ger maskiner data som de ska lära sig av och använda kvalificerade bedömningar för prediktioner och avvikningar, säger Jon Lindén.

Det kan till exempel handla om sensorer som förutspår underhåll. Istället för att du manuellt ska sköta ett rullande schema blir det behovsanpassat. Samma princip kan fungera vid cementborrning. Det är en uppgift som hanteras av en maskinoperatör men som skulle kunna utvecklas genom att en AI räknar ut hur den ska borra optimalt, på snabbas möjliga sätt och undvika köra sönder.

AI-turné med Teknikföretagen, RISE och ICT Sweden 

Denna turné som Teknikföretagen, RISE och ICT Sweden genomför är för att ge i huvudsak SME-företag mer insikt i om vad AI är för något. Under ett två timmar långt inspirerande seminarium, med efterföljande mingel, är syftet att skapa förutsättningar för en dialog och kontaktskapande.

Maria Rosendahl är enhetschef för kompetensförsörjning och innovation på Teknikföretagen. Hon berättar att den digitala utvecklingen handlar om att hålla sig relevant för att inte tappa i konkurrenskraft i framtiden mot till exempel Kina.

— I många fall kan utveckling av AI handla om att bara dra nytta av data som många redan har i sin verksamhet. Information som rent av kan skapa nya affärsmodeller och hjälpa till med automatisering, säger Maria Rosendahl.

Utvecklingen i Göteborgsregionen

Jon Lindén menar att Göteborgsregionen är väldigt intressant med tanke på hur fordonsindustrin digitaliserats och implementerat maskininlärning.

— I dag pratar vi delningsekonomi, elektrifiering, smarta system och konkurrens med Tesla. Bilen som produkt börjar handla om mer än bara komponenter, utan mer en produkt med integrerade funktioner. Men även om regionen och fordonsindustrin ligger långt framme så har den många saker att ställning inför. Det är disruptiv framtid som väntar, men som likväl är väldigt intressant, säger Jon Lindén.

Starta din AI-resa

  • 18 mars - Stockholm
  • 19 mars - Malmö
  • 20 mars - Göteborg
  • 21 mars - Luleå

Läs mer och anmäl dig till AI-turnén här.