Kontakta oss Avtal 2020 Kurser och seminarier Pressrum In English
Artikel 21 maj 2019

”Vi på Teknikföretagen tror att teknik gör världen bättre. Vi tror att det är teknik som kommer att lösa klimatkrisen, svält och vattenbrist. Och på vägen dit tror vi att vi också kan lösa en hel del andra problem, stora som små. Därför vill vi uppmana så många unga som möjligt att vara med och hacka världen med framtidens tekniska lösningar”. Detta är bakgrunden till Teknikföretagens hållbarhetspris Hack the World Award som delades ut förra veckan under riksfinalen av Blixtlåset, Svenska Gymnasiemästerskapen för innovatörer.

Det nyinstiftade priset Hack the World Award syftar till att utöka tävlingens hållbarhetsfokus och tilldelades den lösning som juryn ansåg svara bäst på FN:s 17 hållbarhetsmål. 

Vinnarna av Hack the World Award blev Härnösandsgänget Check’d och deras app som ska vägleda konsumenten till att göra mer hållbara val. Genom ökad konsumentmakt och ny teknik bidrar lösningen till flera av hållbarhetsmålen men främst Mål 3: Hälsa och välbefinnande, Mål 12: Hållbar konsumtion och produktion och Mål 13: Bekämpa klimatförändringarna.

Elin Östblom, ungdomskommunikatör, Teknikföretagen hade sammankallat juryn som bestod av Emilia Pettersson, ”Tekniksprånget”, Jenny Sandahl, ansvarig hållbarhetsfrågor, Teknikföretagen, Örjan Jansson, medgrundare och utvecklingschef, Bzzt Podtaxi, Therese Persson, AI-utvecklare, GLOBHE, David Wärlén, ”Tekniksprånget”, Therese Arebratt, lärare, Teknikcollege Härnösand och Saron Frezghi Tesfazghi, ”Tekniksprånget”.


Finalen arrangerades på Nacka gymnasium i Stockholm och efter prisutdelningen stod Teknikföretagen värd för ett eftermiddagsevent för att hylla alla ungdomar som tävlat under dagen. Hållbarhetsfrågan är mer aktuell är någonsin och att engagemanget bland unga är stort rådde det ingen tvekan om.

– De flesta bidrag som deltog i finalen var perfekta exempel på hur vi kan uppnå en positiv förändring i samhället med hjälp av tekniska lösningar. Vi avslutade dagen med strålande sol och festivalkänsla. På skolgården hade vi en foodtruck som serverade vegetariska baguetter och jättebra musik, berättar Elin Östblom som passade på att puffa för Teknikföretagens Instagramkonto ”Tjejer som går teknik” under dagen.

Shewit som stod för musiken är en del av Gärigheter, en kreativ plattform som verkar för en jämställd kulturscen.

Förebilder! Kati och Lina går teknikprogrammet på Nacka Gymnasium.