Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

Hushållens konsumtion på väg att normaliseras

Under 2020 föll hushållens konsumtion med hela 4,7 procent jämfört med 2019. En historisk djup nedgång skedde under andra kvartalet, som följdes av ett uppsving för delar av varukonsumtionen medan konsumtionen av tjänster fortsatte att hållas tillbaka. I samband med gradvis släppta restriktioner och ökad andel vaccinerade mot covid-19 tog till slut konsumtionen av tjänster ordentlig fart i somras. Särskilt under juli fick konsumtionen inom hotell- och restaurang ett ordentlig lyft.


Ekonomisk analys
12 nov. 2021
Sakområde:

Ökad tjänstekonsumtion väntas i viss mån avlösa den varukonsumtion som fick ett uppsving under pandemin. Att detaljhandelns försäljningsvolym minskade med 0,3 procent i september kan vara ett första tecken på en viss övergång från varu- till tjänstekonsumtion under hösten.

Den senaste månadsindikatorn för hushållens konsumtion till och med september i år visar att återhämtningen för konsumtion av kultur och nöjen fortsatt, men att hotell och restaurang fått en dipp efter den kraftiga uppgången i juli, se diagram nedan. I september låg konsumtionen inom hotell och restaurang till och med något lägre än i februari 2020, månaden innan Coronakrisen drabbade branschen.

Hushållens konsumtion som helhet ser nu ut att röra sig sidledes, se diagram nedan. Den ökade knappt mellan augusti och september, med bara 0,1 procent säsongsrensat.

konsumtion-som-drabbats-har-fatt-en-revival.png

Vi räknar med en fortsatt normalisering av konsumtionen och att den kommer att pågå in på nästa år. All den tjänstekonsumtion som hållits tillbaka under pandemin kommer dock inte kunna återhämtas. Exempelvis kommer man inte kunna ta igen och gå på fotbollsmatcher som blev inställda förra året. I vår kommande konjunkturbedömning som presenteras den 16 november går vi närmare in på utvecklingen i svensk och global ekonomi under perioden 2021-2022.