Kontakta oss Kurser och seminarier Webbshop In English

Den 22 februari genomförs en omfattande uppdatering av teknikföretagen.se. Sidan kan därför tillfälligt ligga nere under delar av förmiddagen.

Ekonomisk analys 22 okt. 2021

Fortsatt utför i Kina…

Det presenterades lite ekonomiska data för Kina för september och tredje kvartalet i år. Industriproduktionen fortsatte minska i september och undantaget juni i år har den minskat månad för månad sedan februari i år.

Bakom detta ligger främst de faktorer som vi sett dyka upp i rapporteringen i media eller annorstädes den senaste tiden, exempelvis minskad råstålsproduktion, eftersläpande viruselände eller komponenter som inte dyker upp för främst fordonsindustrin. Visst, allt ser vackert ut i jämförelse med produktionsnivån för ett år sedan vilket också är fallet för i stort sett samtliga länder i världen. Men momentum under 2021 är i bästa fall sidledes för de flesta länder.

industriproduktion-kina.png

…men lite ljusglimtar i USA

Även produktionsdata för amerikansk tillverkningsindustri var mindre upplyftande för september med en liten tillbakagång för andra månaden i rad. I september bidrog främst en minskad produktionsnivå för personbilsindustrin och dess leverantörer. Produktionsnivån för tillverkare av personbilar och light-trucks var i september den lägsta (undantaget corona-kvartal 2 i fjol) sedan september 2012. Tunga lastvagnar har kunnat hålla sin produktionsnivå i stort sett oförändrad de senaste tre månaderna, men den var samtidigt nära tio procent lägre i september jämfört med vintermånaderna januari och februari i år.

Som vi påpekat tidigare är inte alla industrigrenar fullt lika negativt påverkade av komponentstörningar som tillverkare av motorfordon. Vi gläds åt att det är bra fart för maskinindustrin i de flesta länder. För USA noteras detta särskilt för tillverkare av maskiner för andra industrigrenar än teknikindustri (exempelvis maskiner för livsmedel, massa, papper, trävaror, kemi, petro, stål m.m.). I denna delbransch är nu produktionsnivån efter en rejäl återhämtning sedan tredje kvartalet i fjol den högsta nivån sedan sommaren 2007. Detta är glädjande, men som vanligt är uppsvinget inte bestående. Nu vill alla investera och när det väl är genomfört blir det lite lugnare tider.

Hur länge dröjer det innan globala leveranskedjor flyter smärtfritt? Det är många förståsigpåare som uttalar sig dagligen i mediebruset om detta. En del menar inom några månader, andra inom ett år eller två. Det enda man kan säga är att ingen vet med säkerhet.