Kontakta oss Kurser och seminarier Webbshop Avtal 2023 In English
Ekonomisk analys 14 aug. 2020

Tusentals nya jobb i industrin med sänkta marginalskatter

En sänkt marginalskatt skulle skapa nära 16 000 nya jobb i industrin. Detta motsvarar den totala sysselsättningen för exempelvis nio anläggningar som Domnarvets järnverk. Av dessa bedöms 7 000 vara helt nya arbetarjobb.

Fler än 93 000 personer har varslats om uppsägning sedan i mars, i spåren av Coronapandemin. Arbetsförmedlingen spår att arbetslösheten fortsätter öka till 11 procent, från dagens drygt 9 procent. Vi talar alltså om en uppgång med 230 000 arbetslösa till nära 600 000 personer 2021, jämfört med läget innan krisen.

All kreativitet som syftar till att få fart på ekonomin och stimulera tillväxten av nya varaktiga jobb är hårt efterfrågad. Vad som ännu inte lyfts i debatten är hur mycket marginalskatterna betyder för sysselsättningen i bred bemärkelse. 

Bara i industrin så skulle en sänkt marginalskatt kunna skapa tusentals nya jobb. Detta är fokus i en ny rapport som Teknikföretagen tagit fram i samarbete med ekonomer på Svenskt Näringsliv.

Ladda ner

PDF 0,4 MB

Tusentals nya industrijobb med sänkta marginalskatter

 

Rapporten presenterades på ett webbinarium fredagen den 14 augusti kl 10.

Från Teknikföretagen medverkade chefekonomen Mats Kinnwall och ekonomen Lena Hagman. Från Svensk Näringsliv nationalekonomen Johan Lidefelt. Dessutom medverkade Åsa-Pia Järliden Bergström, ekonom på LO, Susanne Spector, senioranalytiker på Nordea, Tobias Wikström, ledarskribent på Dagens Industri och Stig-Björn Ljunggren, politisk chefredaktör på Sydöstran.

Se webbinariet här.