Kontakta oss Kurser och seminarier Webbshop In English

Den 22 februari genomförs en omfattande uppdatering av teknikföretagen.se. Sidan kan därför tillfälligt ligga nere under delar av förmiddagen.

Ekonomisk analys 01 juli 2020

"Avtalsrörelsen blir nyckelfaktor för stabilitet i ekonomin”

Riksbanken lämnar sin styrränta oförändrad på noll procent. Ramen för tillgångsköp utökas från 300 till 500 miljarder kronor till och med juni 2021, och omfattar från september även företagsobligationer.

Mats Kinnwall, chefekonom på Teknikföretagen (Foto: Eva Lindblad) och riksbankshuset (Foto: Riksbanken)
Mats Kinnwall, chefekonom på Teknikföretagen (Foto: Eva Lindblad) och riksbankshuset (Foto: Riksbanken)

– Vi har redan sagt att endast ett jordskred skulle kunna få Riksbanken att ändra räntan. Och räntebeskedet idag förstärker bilden av att Riksbanken lagt inflationsmålet på is, eftersom effekterna på inflationen av utökade tillgångsköp troligen blir försumbar. Tills vidare fortsätter vi att utgå ifrån att banken avstår från att åter sänka reporäntan under nollstrecket, säger Teknikföretagens chefekonom, Mats Kinnwall.

– Riksbanken fortsätter med sina tillgångsköp, men har inte i grunden så mycket kvar i sin arsenal av möjliga åtgärder. När penningpolitiken i princip förbrukat alla sina redskap då får vi lita till finanspolitiken. Det handlar om tillfälliga politiska stimulansåtgärder som ger snabb effekt i form av ökad efterfrågan i ekonomin, säger Mats Kinnwall.

– Avtalsrörelsen blir en nyckelfaktor för stabilitet i ekonomin. När hela ekonomin gungar runt omkring oss som ett oroligt hav, då kommer en avtalsrörelse som stärker industrin och företagen att betyda väldigt mycket för en stabil utveckling framåt, säger Mats Kinnwall och avslutar:

– Världsekonomin har störtats ner i den snabbaste och djupaste kraschen åtminstone sedan Andra Världskrigets utbrott och möjligen sedan 1932. Många företag har under coronakrisen hållits vid liv med konstgjord gjord andning. Det är uppenbart att det inte är läge för kostnadsökningar när avtalsförhandlingarna genomförs i höst.