Almedalen 2024 Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English
Kalendarium

Attacken mot Coop - Dags att förstärka skyddet mot cyberattacker

SeminarieWebbinarium

Välkommen till Teknikföretagens och Yubicos webbinarium där vi diskuterar vad vi kan lära oss av attacken mot Coop och hur det går att skydda sig bättre.

Hackare ger sig på den som är oförberedd. Det innebär, framför allt för exportberoende globala företag, att den svaga länken i säkerhetssystemet oftast inte finns i de egna robusta nätverken, utan bland de mindre leverantörerna som de gör affärer med – eller till och med hos en leverantör till en leverantör. Det finns många exempel; attacken som drabbade Coop under sommaren 2021 riktades inte mot Coop per se utan mot ett amerikansk IT-företag som levererar IT tjänster till Coop. Det som drabbade Coop kan drabba alla företag i Sverige, inte minst de som kommit långt i sin digitalisering.

Sverige har idag ett flertal avancerade och teknologiskt framstående företag som utvecklar teknik på egen hand och bedriver forsknings kring nästa generations digitala system och komponenter. Även dessa företag är dock beroende av ett stort antal leverantörer och mindre företag för att kunna generera innovation och hålla en hög utvecklingstakt. Samarbetet med andra ställer stora krav på säkerhet och att alla parter har en tillräckligt hög skyddsnivån - inte minst digitalt. 

En av utmaningarna runt digitalisering är säkerhet. 
Fortfarande negligeras digitalt skydd när produkter designas. Därtill tas behovet av att säkra uppkopplade system inte på tillräckligt stort allvar. En genomgång av Teknikföretagens medlemmar visar att mindre än 25 procent ställer krav på sina leverantörer ifråga om cybersäkerhet. Samtidigt har en överväldigande majoritet identifierat digitala intrångsförsök under det senaste året. Sårbarheterna skapar läckage av affärshemligheter och generar kostnader i miljardklassen. 

Vad kan vi lära oss av attacken mot Coop och hur går det att skydda sig bättre?

Medverkande:

- Sebastian Elfors, IT-arkitekt på Yubico

- Johan Bojestig, IT-artkitektchef på Coop

- Patrik Sandgren, Näringspolitisk expert på Teknikföretagen

Eventet arrangeras i samarbete mellan Teknikföretagen och Yubico och ingår i Digital@idag.

Anmälan och kontakt

Anmälan sker till patrik.sandgren@teknikforetagen.se

Presskontakt och projektledning: Gustav Ceder, mobil 070 200 32 61, gustav.ceder@effektivamedia.se

Digitalisering & cybersäkerhet