teknikforetagen.se väntas ligga nere måndag 29 april 08:30-09:00 pga en planerad uppdatering.

Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

Välkommen satsning på framtidens digitala kommunikations-system

Regeringen har beslutat om en satsning på nästa generations trådlösa system (6G). En välkommen pusselbit i arbetet för att stärka Sveriges position och långsiktiga konkurrenskraft enligt Teknikföretagen.

Bild: Shutterstock Bild: Shutterstock

Nyhet
25 mars 2024
Sakområde:

Just nu pågår utbyggnaden av den senaste generationens trådlösa nät (5G) i Sverige. 5G är viktig för teknikindustrin då det fungerar som en innovationsplattform. Samtidigt har forskning initierats kring hur framtidens digitala kommunikationssystem ska fungera. Processen för att generera den sjätte generationens trådlösa system (6G) innefattar både grundforskning och tillämpad forskning samt innovation. För att stimulera utvecklingen satsar regeringen därför 65 miljoner kronor under 2024 i ett första steg. Tekniken förväntas introduceras i kommersiella tillämpningar runt 2030.

- Teknikföretagen välkomnar regeringens satsning. Sverige behöver återta ledarskap inom utvecklingen av mobilteknik och sätta upp en offensiv offentlig målsättning att vara ett av de första länderna att introducera 6G, säger Patrik Sandgren, näringspolitisk expert.

Forskning om 6G-system är i ett formativt skede och innefattar en rad komplexa teknikområden. Utöver ny radioteknik och elektronik inkluderar det exempelvis utveckling av mjukvara och artificiell intelligens.

- För att få effektiv utväxling på de medel som nu investeras i 6G är långsiktighet och samverkan med teknikindustrin avgörande. Önskvärt är att satsningar på 6G ses i ett större perspektiv. Det borde vara en del i en samlad nationell teknik- och innovationsstrategi och inkluderas i Programmet för Avancerad Digitalisering* avslutar Patrik Sandgren.

*Programmet för Avancerad Digitalisering är en gemensam innovationssatsning mellan teknikindustrin och staten. Målet är att minst 1 miljard kronor ska satsas från respektive part under minst 10 år för att främja framtidens digitala lösningar.

 

Ta del av regeringens beslut här.