Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

Industrirådet: Staten måste höja ambitionsnivån för forskning och innovation

Högre nivå på statens investeringar i FoU. Ökade satsningar på strategiska innovationsprogram, som till exempel Impact Innovation. Genomför en svensk teknik- och innovationsstrategi. Det var några av de förslag som Industrirådet framförde till riksdagens näringsutskott igår vid en nätverksträff.


Nyhet
21 mars 2024
Sakområde:

Igår, den 20 mars, arrangerade Industrirådet en nätverksträff med näringsutskottet. Evenemanget lockade omkring 50 deltagare och var inriktat på de behov som framträder inför regeringens kommande proposition för forskning och innovation (FoI). Industrirådet består av industrins fem fackförbund och elva arbetsgivar- och branschorganisationer.

Industrirådets inspel till den kommande FoI-propositionen presenterades. Där sammanfattades de viktigaste förslagen för Sveriges framtida inriktning för den industrinära forsknings- och innovationspolitiken (se punktlista nedan).

Därefter följde en paneldiskussion med representanter från företag som Stora Enso, LKAB, Ericsson, Astra Zeneca, SSAB och IPercept. Diskussionen rörde bland annat behovet av ökade investeringar i forskning och innovation, mer behovsmotiverad forskning och vikten av att stärka hela värdekedjan från startups till globala företag. Att statliga investeringar gör det möjligt för akademi och institut att möta de industriella behoven var något som blev tydligt under diskussionen.

– Den kommande FoI-propositionen blir en tydlig vattendelare för vilket industriland Sverige vill vara. Om vi vill vara en stark och innovativ industrination även i framtiden är det upp till bevis, säger Maria Rosendahl, näringspolitisk chef på Teknikföretagen.

deltagare

Deltagare under nätverksträffen i Teknikföretagens lokaler. 

Industrin är nyckeln till Sveriges forskningsframgång och hållbara omställning

Industrin avgör Sveriges framtid och är nödvändig för en omställning till hållbarhet. Företagen står för hela 74 procent av FoU-investeringarna i landet.

Punkterna nedan sammanfattar Industrirådets inspel till propositionen.

  • Staten bör höja sin ambitionsnivå för FoU-investeringar för att stimulera näringslivets investeringar.
  • Ökade satsningar på strategiska innovationsprogram som Impact Innovation, med fokus på industriellt behov och samverkan.
  • En nationell teknik- och innovationsstrategi behövs för att samordna insatser mellan politik, industri, akademi och institut.
  • Institutssektorn bör få ökad basfinansiering för att agera som en brobyggare mellan näringsliv och akademi.
  • En strategisk inriktning för test- och demonstrationsanläggningar föreslås för att stärka industrins innovationsförmåga.
  • Höjd ambitionsnivå för Sveriges deltagande i EU-program, inklusive bättre stöd för myndigheter och små samt medelstora företags deltagande.
  • Resurser bör öronmärkas för utbildning och livslångt lärande, särskilt inom tekniska och naturvetenskapliga områden.